"Oameni și fapte pentru 100 de ani", un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri și derulat de Asociația DAEVAM, va transmite locuitorilor Capitalei într-un mod atractiv informații importante despre personalitățile reprezentative ale țării noastre, dar și despre înfăptuirea României Mari.
Proiectul cultural-educativ „Oameni și fapte pentru 100 de ani", dedicat Centenarului Marii Uniri și derulat de Asociația DAEVAM, a fost demarat pe 1 octombrie 2018, iar în cadrul acestuia vor fi realizate o conferință axată pe teme esențiale pentru poporul nostru, dar și o expoziție impresionantă. De asemenea, în unitățile de învățământ bucureștene s-a dat startul distribuirii gratuite de materiale informative menite să promoveze valorile naționale.
România se poate mândri cu numeroase personalități de seamă, care, în ultimii 100 de ani, și-au pus semnificativ amprenta asupra dezvoltării țării și a promovării imaginii sale peste hotare. În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, încurajarea bucureștenilor să descopere cât mai multe informații despre românii care au făcut istorie, în diverse domenii, este esențială. Poiectul „Oameni și fapte pentru 100 de ani", derulat de Asociația DAEVAM, se adresează atât tinerilor, cât și specialiștilor în domeniu, care vor să aprofundeze informații despre Marea Unire.
În cadrul proiectului „Oameni și fapte pentru 100 de ani" va fi organizată o conferință la care au fost invitați specialiști de marcă, recunoscuți la nivel național, respectiv prof. univ. dr. Silviu Angelescu, dr. Liviu Țăranu, prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, prof. univ. dr. Gheorghe Sbarna, prof. univ. dr. Constantin Hlihor, istoricul și jurnalistul Florian Bichir, prof. Cornel Lungu, prof. Ion Constantin, prof. univ. Ion Giurca și istoricul Petre Otu. Discuțiile vor fi coordonate de un moderator care va scoate în evidență importanța realizării, în urmă cu 100 de ani, a Marii Uniri, precum și beneficiile pe care le-a adus acest eveniment istoric fără precedent.
Proiectul „Oameni și fapte pentru 100 de ani" le va oferi bucureștenilor și o expoziție de fotografie deosebită, care va pune accentul pe imagini impresionante, unele fiind de colecție, reprezentative pentru Centenarul Marii Uniri. Această expoziție va fi accesibilă publicului larg.
Totodată, în unitățile de învățământ din București, respectiv școli, licee și facultăți, a început, de la 1 octombrie, distribuirea gratuită a broșurilor cultural-istorice „Oameni și fapte pentru 100 de ani". Aceste materiale prezintă, într-un mod captivant, informații despre personalități de seamă, precum Constantin Brâncuși, George Enescu, Henri Coandă, Emil Cioran, Mircea Eliade, Ana Aslan, Regele Mihai I, Dumitru Prunariu, Gheorghe Zamfir, Gheorghe Hagi, Ilie Năstase, Nadia Comăneci, dar și despre documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani", realizat de agenția de presă Agerpres.
„Cea mai bună modalitate prin care putem reuși să îi încurajăm pe tineri să descopere sau să aprofundeze istoria poporului nostru și să conștientizeze importanța înfăpturirii Marii Uniri este, din punctul meu de vedere, aceea de a le oferi cât mai multe exemple pozitive. Prin proiectul «Oameni și fapte pentru 100 de ani», care include și aceste broșuri distribuite gratuit în școli, licee și facultăți, ne-am propus să le stimulăm locuitorilor Capitalei «apetitul» pentru tot ce înseamnă unicitate spirtuală și culturală a neamului nostru. Reacțiile pozitive pe care le-au avut elevii și studenții care au primit deja materiale informative au depășit așteptările noastre", a declarat Bogdan Popa, manager de proiect.
Distribuirea materialelor informative care vizează să le stârnească tinerilor interesul pentru istoria și cultura României va contiua, în unitățile de învățământ din București, și în perioada următoare.
******
Proiectul cultural-educativ „Oameni și fapte pentru 100 de ani" este derulat de către Asociația DAEVAM, propunându-și redeșteptarea conștiinței identității naționale și teritoriale asupra unității și unicității spirituale și culturale a poporului român, în contextul sărbătoririi unui secol de la înfăptuirea Marii Uniri.
Conferința și expoziția demarate în cadrul proiectului cultural-educativ „Oameni și fapte pentru 100 de ani" urmăresc promovarea și realizarea idealului de reîntregire națională.
Brosura „Oameni și fapte pentru 100 de ani" este realizată de Asociația DAEVAM, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Programul pentru manifestări, acţiuni și proiecte de aniversare a Centenarului României (1918 - 2018) și a Primului Război Mondial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu