Centenarul Patriarhiei Române - O sărbătoare a credinței, unității și recunoștinței. Mesajul PF Daniel

Patriarhia Română Foto: basilica.ro
Patriarhia Română Foto: basilica.ro

Centenarul Patriarhiei Române - O sărbătoare a credinței, unității și recunoștinței.

Citește și: EXCLUSIV  Când, cum și cât de des ar trebui să te rogi. Explicația preotului Radu Petre Mureșan / video

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a subliniat miercuri, cu prilejul proclamării Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române, importanța acestui moment unic pentru credincioșii ortodocși. "Centenarul Patriarhiei Române este un moment de mare bucurie și de recunoștință pentru toți românii ortodocși, un prilej de întărire în credință și de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat o mărturisire și o moștenire sfântă", a afirmat Patriarhul.

Anul 2025 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. Potrivit Patriarhului Daniel, această aniversare "nu este doar o celebrare a trecutului, ci și o chemare la recunoștință față de înaintașii noștri și reflecție asupra rolului Bisericii noastre în viața poporului român".

Patriarhia Română a fost descrisă drept "o făclie nestinsă a credinței și a unității naționale", iar duhovnicii și mărturisitorii ortodocși ai secolului trecut sunt considerați "adevărați apărători ai credinței ortodoxe în fața încercărilor și prigoanelor".

Privind retrospectiv, Patriarhul a evidențiat că "acest secol de existență și de activitate bogată a Patriarhiei Române a fost marcat de multe binecuvântări, dar și de unele încercări dificile". El a amintit de contribuția patriarhilor, ierarhilor, preoților, monahilor și credincioșilor mireni care "au apărat și transmis credința ortodoxă în vremuri grele, unind în sufletul lor suferința Crucii cu speranța Învierii".

În acest context, Patriarhia nu a fost doar o instituție administrativă, ci și "un simbol al unității naționale, spirituale și culturale", a spus Patriarhul Daniel.

"Acum, la sărbătoarea Centenarului, Patriarhia Română mulțumește Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și tuturor sfinților pentru ajutorul primit spre a păstra credința apostolică, unitatea spirituală a românilor și fraternitatea panortodoxă. De asemenea, exprimăm respectul și recunoștința noastră tuturor celor care au contribuit la înființarea, organizarea și lucrarea Patriarhiei Române ca instituție slujitoare a credinței ortodoxe și a unității poporului român", a adăugat Întâistătătorul BOR.

Patriarhia Română a fost înființată oficial la 4 februarie 1925, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod, la propunerea mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei. Legea de înființare, adoptată ulterior de Corpurile Legiuitoare, a fost promulgată de Regele Ferdinand I la 23 februarie 1925.

Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, a fost întronizat la 1 noiembrie 1925, consfințind astfel recunoașterea oficială a Patriarhiei. Tomosul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, emis în același an, a consolidat această recunoaștere pe plan internațional, iar celelalte Biserici Ortodoxe autocefale au întărit prestigiul BOR.

Patriarhul Daniel a încheiat cu un îndemn la întărire în credință și la recunoștință față de înaintași: "Să ne fie acest centenar un prilej de întărire în credință și de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat o mărturisire și o moștenire sfântă spre slava Preasfintei Treimi, binele poporului român și bucuria Ortodoxiei întregi!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel