Specialiștii susțin că centralele de apartament noi reduc consumul de gaz.
Aproape jumătate dintre centralele de bloc de la noi din țară sunt mai vechi de 10 ani, potrivit Știrile ProTV, iar asta ar face ca și facturile la gaz să fie mult mai mari. Specialiștii susțin schimbarea unei centrale vechi cu una nouă ar putea însemna o economie de aproape 30%, iar facturile lunare ar fi mult mai mici. În pofida acestui lucru, mulți dintre români nu se grăbesc să își schimbe centrala de apartament.
"Deci dacă discutăm de un apartament cu o cameră sau două camere, la 45 de metri pătrați, cum sunt marea parte a apartamentelor, vorbim de o economie de 50-100 de lei pe lună în sezonul de iarnă.", a declarat dr. ing. Constantin Cilibiu, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.
Se pare că centralele noi sunt făcute din materiale diferite, iar acest lucru ar face ca și consumul să fie mai mic. La o centrală veche, vaporii sunt eliberați în aer, în schimb la una nouă aceștia sunt condensați, iar căldura rezultată este retrimisă în circuitul de încălzire. În plus, centrale moderne vin la pachet și cu alte tipuri de beneficii, precum faptul că pot fi interconetate la panouri solare și pompe de căldură.
"Componentele sunt de calitate superioară, schimbătoarele de inox sunt mult mai eficiente, scad consumul de combustibil cu până la 35%, iar diferitele componente care funcționează pe curent electric au funcții de module, care le permite să își ia singură cât curent are nevoie.", a explicat Bogdan Almășan, inginer.
Prețul unei centrale noi pornește de la 3.500 de lei și poate ajunge până la 7-8.000, în funcție de modelul ales. Totuși, în cazul celor care nu au avut până acum o centrală costurile ar putea depăși 10.000 de lei, preț care include înlocuirea caloriferelor și întreaga instalație necesară. Specialiștii spun că în cazul caselor economiile la gaz cu o centrală nouă sunt și mai mari decât la apartament.
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit la Realitatea Plus despre posibilitatea ca românii să fie impuși să facă economie la electricitate. Un astfel de apel a existat deja în Australia, iar economistul a fost întrebat dacă situația s-ar putea repeta și în țara noastră. Negrescu spune că deși majoritatea românilor sunt liniștiți acum și se gândesc la vacanțe, la iarnă vom trăi vremuri grele.
"Din păcate, cred că ne îndreptăm spre asta, și o spun cu tristețe. De ce? Pentru că noi vorbim de vară, de vacanțe, de lucruri de genul ăsta, nu ne prea gândim la iarnă, când mai mult ca sigur rușii vor opri robinetul și pentru gazele românești și asta va însemna că vom avea o lipsă de aproape 30%, dacă nu chiar de 40% din necesarul de gaze. Ce vom face atunci? Păi va trebui să oprim, să raționalizăm consumul. Vor fi raționalizate companiile mari, marii consumatori, dar sper să nu se ajungă și la raționalizarea consumului pentru populație. Oricum, o vom face noi pentru că, dacă pe vremea lui Ceaușescu statul ne oprea gazele și curentul, acum va trebui să o facem noi pentru că prețurile vor fi atât de mari încât mulți dintre români vor alege să își mai pună o pătură pe ei la iarnă și să stingă lumina de teama facturilor. Cam asta este situația, pentru că, din păcate, nu luăm măsuri pentru a preveni acest lucru. Nu văd, în momentul de față, discuții la nivelul energiei legate de asigurarea lipsurilor de gaze pentru la iarnă.", a spus Adrian Negrescu. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News