Centrala nucleară de la Cernobîl are din nou energie electrică

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Centrala nucelară de la Cernobîl are din nou legătură la energie electrică.

A fost restabilită alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl. Ucraina anunța, joi, Agenția Internațională pentru Energie Atomică că a pierdut contactul cu Cernobîlul, din cauza unei întreruperi de curent la instalație, potrivit Mediafax. Sistemele de răcire funcționează în mod normal, fără a fi nevoie de energie de rezervă, a precizat Ministerul Energiei Atomice.

Forțele rusești au cucerit centrala nucleară - locul celui mai grav dezastru nuclear din lume - în prima zi a invaziei de luna trecută. Deși nu mai este o centrală electrică funcțională, Cernobîl nu a fost niciodată abandonată complet și necesită în continuare un management constant. Îngrijorări există în continuare pentru personalul care a rămas la centrala electrică sub autoritatea forțelor rusești.

Muncitorii continuă să își facă treaba și se spune că atmosfera este calmă, dar BBC anunță că a fost informat că în interior condițiile sunt dificile, cu alimente și medicamente limitate. Ucraina anunța, joi, Agenția Internațională pentru Energie Atomică că a pierdut contactul cu Cernobîlul, din cauza unei întreruperi de curent la instalație.

Rusia ar fi conectat centrala de la Cernobîl la rețeaua electrică din Belarus

Rusia anunță că centrala de la Cernobîl are energie elctrică. Ministerul rus al Energiei a declarat joi că specialiştii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, transmite Agerpres, citând Reuters.

Furnizarea energiei către această centrală a fost întreruptă miercuri din cauza luptelor între trupele ruse şi cele ucrainene. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au lovit reţeaua electrică ce alimentează centrala, iar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a susţinut că dacă pana de curent va dura mai mult de 48 de ore s-ar putea produce scurgeri radioactive.

Însă Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a apreciat că acest pericol nu este iminent, precizând că sarcina calorică a bazinului de combustibil epuizat şi volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără necesitatea alimentării cu curent.

Rusia, care a preluat controlul zonei Cernobîl imediat ce a lansat pe 24 februarie invazia asupra Ucrainei, anunţase miercuri seară că încearcă să conecteze sistemul electric al centralei la reţeaua de electricitate din Belarus, centrala de la Cernobîl fiind situată aproape de frontiera ucraineano-belarusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel