Centrală nucleară Pacs. Austria se opune proiectului Rusia-Ungaria. Unde sunt ONG-urile din România

Austria va depune o plângere la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva aprobării date de Bruxelles pentru construirea a două noi reactoare nucleare în Ungaria, în mare parte finanțate de Rusia.


Centrala nucleară de la Paks este un proiect semnat de Vladimir Putin și Viktor Orban, prin care Rusia și-a crescut considerabil infleunța în Ungaria. Acordul semnat de Budapesta şi Moscova este secret și acordă firmei rusești Rosatom contractul de construire a două noi reactoare nucleare ce urmează să le înlocuiască pe cele patru existente la Paks, construite în anii '80. Din cele 12 miliarde de euro necesare finanțării, Rusia acordă Ungariei un credit de 10 miliarde. Miza este una importantă, întrucât centrala asigură jumătate din producţia de energie electrică în Ungaria. Viena consideră că acordul Bruxellesului pentru construcția centralei rusești nu este acceptabilă. Austria se opune proiectului din motive de securitate, ecologice și de politică energetică.

Tăcere suspectă în România

Din dezbaterea publică legată de proiectul ungaro-rus lipsește însă România. Cetățenii din zona Oradea-Timișoara au dreptul să își exprime poziția, centralele nucleare având impact transfrontalier în cazul unor incidente de securitate. 

Organizațiile ungurești de mediu au fost extrem de vocale în dezbaterea privind Roșia Montană, susținând că o posibilă contaminare a apei s-ar putea extinde și în Ungaria, prin rețeaua comună de râuri. În schimb, organizațiile românești au lipsit din dezbaterea privind centrala de la Pacs. Consultările publice, obligatorii în comunitățile din zona de risc a centralei, nu s-au făcut și în România. Dacă tăcerea autorităților românești este de înțeles, fiind o practică obișnuită absența din dezbateri care ar putea ”șifona” relațiile cu vecinii, nu există explicații privind ignorarea totală a subiectului de către ong-urile din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel