Centralele de apartament pe gaz, INTERZISE. Proiectul intră în linie dreaptă în Guvern. Ministrul Barna, anunț

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor/ foto gov.ro
Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor/ foto gov.ro

Pas decisiv către avizarea Legii privind interzicerea centralelor de apartament. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a ieşit public cu afirmaţia că săptămâna viitoare va prezenta coaliţiei un draft al legii privind eliminarea centralelor de apartament. Dacă propunerea va fi susţinută de coaliţie, proiectul de lege va intra pe circuitul de avizare.

”Centralele de apartament existente nu pot fi afectate de nicio reglementare legală şi nici retroactiv nu se mai poate face mai nimic sau este foarte greu să revenim la sisteme centralizate acolo unde toţi s-au debranşat şi fiecare apartament are propria centrală”, a spus ministrul Mediului la Europa FM. Acesta a mai precizat că pentru case se va merge în continuare pe centrale individuale.

”Eu mă bucur nespus de mult că sunt oraşe care deja gândesc la fel ca Ministerul - Clujul, Braşovul. În aceste oraşe sunt decizii luate de municipalitate fără să fie obligatorii, stabilite prin lege. Săptămâna trecută, domnul primar Boc m-a anunţat că în Consiliul Municipal s-a luat această decizie şi toate construcţiile care au mai mult de şase apartamente au obligaţia de a monta centrală comună”, a declarat public Tanczos Barna.

La începutul anului, acesta a mai declarat pentru Digi24 că centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi. Încă de atunci informa cetăţenii că este doar o chestiune de câteva săptămâni până când autoritățile vor lua această decizie. Mai mult, în contextul dat, specialiștii vin chiar și cu un sfat pentru români: să nu-și mai monteze centrale pe gaz. Şi asta pentru că, pe termen lung, gazul va fi mai costisitor decât energia electrică.

Citește și: Boc a luat fața Guvernului: Centralele de apartament pe gaz, INTERZISE în Cluj Napoca. Este ”direcția în care merge lumea”

"Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi. Implementarea trebuie graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiții deja pornite, gândite, proiectate, aflate în execuție, de metodele vechi." a mai spus Barna.

Oficialul a adăugat că, în cazul locuinţelor noi, soluţia ar putea fi instalarea unei o centrale termice comună sau conectarea reţelelor de încălzire ale oraşelor. "Aceste locuinţe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la reţelele de încălzire ale oraşelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acţiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a subliniat ministrul Mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel