Centre paliative, dezvoltate de diverse culte religioase. Rafila: Avem foarte multe cereri la Ministerul Sănătății. Îi încurajăm!

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a făcut mai multe declarații cu ocazia finalizării proiectului "Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu (Acronim: PAL-PLAN)", realizat din fonduri europene.

"După cum ştiţi, nevoile de îngrijiri paliative sunt satisfăcute doar în proporţie de 15%. Dezvoltarea unui model de bună practică presupune câteva lucruri. Împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, am făcut un pas important, în sensul că paturile care fac obiectul îngrijirilor paliative nu mai fac parte din numărul total de paturi aprobat în România şi cred că este un lucru foarte important, pentru că dăm posibilitatea multora să dezvolte astfel de proiecte. Să ştiţi că avem foarte multe cereri la Ministerul Sănătăţii, la Direcția de structuri sanitare, inclusiv din partea unor culte religioase care dezvoltă astfel de centre în toată ţara. Îi încurajăm să o facă!

"Cei care lucrează în aceste centre trebuie să fie pregătiţi"

Sigur că, dincolo de dezvoltarea centrelor, un aspect pe care îl tot repet este problema legată de cei care lucrează în aceste centre şi care trebuie să fie pregătiţi din punct de vedere profesional, psihologic, pentru că pacientul aflat într-o stare critică, terminală are nevoie de o abordare care să îi uşureze suferinţa, nu numai din punct de vedere medical, ci şi din punct de vedere uman. În acest proiect, s-au făcut training-uri, au fost antrenate cred că 800 de persoane. Trebuie să mai existe astfel de sesiuni de pregătire.

Avem un proiect care pune bazele sistemului de îngrijiri paleative şi îngrijiri la domiciliu care reprezintă, mai ales pentru structura demografică din mediul rural, o şansă pentru multe persoane singure care au diverse boli şi au nevoie de asistenţă medicală", a spus Alexandru Rafila, cu ocazia finalizării proiectului "Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu (Acronim: PAL-PLAN)", realizat din fonduri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel