După Laserul de la Măgurele, România își propune finanțarea unei noi structuri europene de cercetare: Centrul DANUBIUS. Mai exact, este vorba despre un Centru Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Râu-Deltă-Mare, al cărui nucleu va fi la Murighiol, județul Tulcea, și care va avea puncte de cercetare în toată Europa.
DANUBIUS a fost declarat "proiect strategic de importanță națională" de Guvern, în octombrie, se regăsește în Strategia Națională de Cercetare 2014-2020, iar investitorii americani l-au desemnat prioritate de țară.
Proiectul are o valoare de 150 de milioane de euro și este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice și de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar).
Principala sursă de finanțare ar urma să fie fondurile europene alocate României pentru perioada de programare 2014 - 2020, "iar Guvernul României va trebui să asigure o anumită cofinanțare a fondurilor necesare pentru implementarea proiectului", a explicat Adrian Stănică, director științific al (GeoEcoMar), citat de hotnews.ro.
Printre obiectivele de cercetare se numără problemele specifice eroziunii costiere, cele de sedimentologie, de biodiversitate, de stabilire a impactului pe care speciile străine ecosistemelor Deltei Dunării care au invadat zona le au asupra stării și funcțiilor ecosistemului, a explicat pentru Manuela Sidoroff, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice.
Ea a precizat că "noutatea este că încercăm să privim problemele într-un mod integrat. S-au făcut cercetări pe Dunăre, în Delta Dunării, în Marea Neagră, dar nu știm ce se întâmplă la interfața dintre aceste sisteme".
Un obiectiv vital, dezvăluit de un fost ministru
La ultima conferință susținută ca ministru delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu a vorbit despre proiectul DANUBIUS. El spunea că 4 milioane de metri cubi de gaz natural ies din Marea Neagră în fiecare zi și nu pot fi captate. Centrul acesta are unul dintre roluri acela de a găsi metode prin care această bogăție a României să poată fi folosită, preciza fostul ministru.
Pe 19 decembrie 2014, la predarea mandatului, Mihnea Costoiu susținea că "al doilea mare proiect care este în acest moment foarte aproape de a fi introdus în lista infrastructurilor de interes paneuropean este proiectul Dunăre-Delta-Marea Neagră, cu cinci componente extrem de importante: transport, energie, mediu, componentă socială și cercetare".
Fostul ministru a declarat atunci: "Fac o singură precizare, pentru că lumea știe mai puțin de acest proiect, nu l-am prezentat foarte mult opiniei publice. Acest proiect va fi, ca localizare, în Delta Dunării. Acest proiect are ca și componentă energia, cercetarea în energie, și aș vrea să vă dau doar câteva informații scurte. Și anume, în Deltă, în Dobrogea, în zona de est a țării vorbim de mai multe forme de energie. Vorbim de energie solară, eoliană, vorbim de gaze de șist, vorbim de gaze naturale care sunt în Marea Neagră și, ca o informație pe care nu am spus-o foarte des: 4 milioane de metri cubi de gaz natural ies din Marea Neagră în fiecare zi și nu pot fi captate. Centrul acesta pe care l-am pregătit și care va avea o valoare de peste 200 de milioane de euro are unul dintre roluri acela de a găsi metode prin care această bogăție a României să poată fi folosită".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu