Un grup de peste 40 de organizații neguvernamentale din România solicită Guvernului măsuri urgente pentru armonizarea legislației naționale cu prevederile Directivei (UE) 1385/2024, care vizează prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
Într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu, alături de alte personalități politice de rang înalt, ONG-urile subliniază necesitatea adoptării unor măsuri legislative imediate și coerente, menite să protejeze victimele și să pedepsească agresorii.
Centrul FILIA, una dintre organizațiile semnatare, a transmis luni un comunicat de presă în care expune gravitatea situației. Datele furnizate arată că, numai în prima jumătate a acestui an, au fost raportate la poliție 648 de cazuri de viol și aproape 2.000 de cazuri de viol împotriva minorilor. Pe lângă acestea, s-au înregistrat sute de alte cazuri de agresiuni sexuale, corupere sexuală a minorilor, racolare a acestora în scopuri sexuale și hărțuire sexuală. „Însă, multe dintre victimele violenței sexuale nu ajung la poliție din teama că vor fi judecate de autorități și de comunitate, din teamă că agresorii se vor răzbuna sau pentru că nu știu că ceea ce au trăit este o formă de violență” , se subliniază în comunicat.
În scrisoarea adresată Guvernului, organizațiile semnatare propun o serie de măsuri legislative clare și necesare pentru combaterea eficientă a violenței de gen, în conformitate cu cerințele Directivei UE 1385/2024. Printre acestea, se numără:
Aceste propuneri vin în contextul unui cadru legislativ care, deși a înregistrat progrese în ultimii ani, rămâne insuficient pentru a proteja eficient femeile și minorii împotriva violenței de gen și abuzurilor sexuale. În plus, violența domestică și violența sexuală continuă să fie fenomene larg răspândite în România, cu un număr alarmant de cazuri neînregistrate oficial.
Un aspect critic menționat de organizațiile semnatare este teama victimelor de a se adresa autorităților, din cauza stigmatizării și a fricii de represalii din partea agresorilor. De multe ori, victimele nu sunt conștiente că ceea ce au experimentat reprezintă o formă de violență, ceea ce face educația și conștientizarea publicului larg cu atât mai necesare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu