După mai multe probleme tehnice care au dus la acuzația de „părtinire” sau discriminare rasială, Google Gemini a fost retras temporar pentru a fi rezolvate erorile.
Publicitate
CEO-ul Google, Sundar Pichai, a denunțat erorile „total inacceptabile” din aplicația Google de generare de conținut asemănătoare cu ChatGPT. Este vorba despre Gemini, aplicația Google prin care au putut fi generate virtual persoane reale.
Pentru că ridică numeroase întrebări legate de direcția prin care vor fi folosite pozele ce pot imita persoane reale, aplicația Gemini a fost oprită temporar până la rezolvarea problemei, mai ales că aceasta a avut parte de mai multe erori după cum veți vedea în continuare.
Controversa a apărut și la doar câteva săptămâni de la redenumirea GoogleBard în Gemini.
Gemini este concurentul cel mai serios al ChatGPT Open AI, care este susținut de Microsoft.
Cu toate astea, internauții au avut suficient timp de a se „juca” cu noua aplicație, mulți dintre ei constatând că aplicația poate face și ușoare discriminări. Potrivit informațiilor generale, un exemplu ar fi dat de comanda generării unui soldat german din 1943, rezultatul aplicației fiind o persoană africană sau asiatică.
Comentariul lui Pichai a fost următorul:
"Doresc să discut despre ultimele dificultăţi legate de generarea de (conţinuturi) problematice în aplicaţia Gemini", a scris Pichai, marţi, într-o scrisoare publicată de site-ul de informare Semafor, autentificată de un purtător de cuvânt al Google.
"Ştiu că unele dintre răspunsurile lui au fost părtinitoare şi i-au şocat pe utilizatorii noştri. Şi, pentru a fi clar, acest lucru este complet inacceptabil şi ne-am înşelat în privința funcționalității", a spus el.
Sundar Pichai a indicat că echipele Google lucrează "24 de ore din 24" pentru a rezolva aceste probleme, dar nu a precizat când va fi disponibilă din nou generarea de imagini cu persoane.
"Nicio AI nu este perfectă, mai ales în stadiul emergent în care se afla această industrie, dar ne dăm seama că ştacheta este ridicată şi vom continua să lucram atât timp cât este nevoie", a scris el.
Giganții tehnologiei sunt fierți după competiția din AI, mai ales că la finalul anului 2022 succesul ChatGPT a fost unul răsunător în toată lumea, revoluționând mai multe locuri de muncă. Astăzi, printr-un limbaj cotidian și simplu, orice persoană poate genera conținut valabil, text, video sau chiar audio, lucruri ce păreau a fi departe de momentul prezent acum 5 ani.
Dar modelele de inteligenţă artificială au fost mult timp criticate pentru că perpetuează prejudiciile rasiale şi de gen în rezultatele lor.
De la apariţia ChatGPT, care a dezvăluit potenţialul AI marelui public, mulţi experţi şi guverne au avertizat asupra anumitor riscuri pe care aceasta le presupune, cum ar fi difuzarea de fotografii false, avertizând şi asupra pericolului manipulării opiniei publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu