Cercetare elvețiană: 4 mărci italiene de paste conțin glifosat, un pesticid potențial cancerigen

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Într-o cercetare efectuată de revista elvețiană K-tipp despre pesticide și micotoxine, s-au găsit cantități considerabile de glifosat în 4 mărci italiene de paste.

 

Există patru mărci italiene foarte populare care au demonstrat un nivel excesiv de glifosat în paste, aceste produse sunt destul de cunoscute și ajung pe mesele multor consumatori. Acesta este ceea ce se poate deduce din rezultatul unei cercetări realizate de revista elvețiană K-tipp, care a efectuat  teste  pe  18 pachete de paste (dintre care 13 produse din agricultura convențională și cinci bio), potrivit unui articol publicat în Salutecobio.

Laboratorul care a analizat probele de paste a găsit reziduuri ale celui mai popular erbicid din lume în zece dintre cele 18 produse testate. Urme de glifosat sau alte pesticide nu au fost găsite în niciunul dintre cele 5 produse organice.


Trebuie remarcat faptul că glifosatul este erbicidul cel mai utilizat din lume și conform rapoartelor Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului (IARC), organism care conduce și coordonează cercetările privind cauzele cancerului și mecanismele de carcinogeneză și care parte a OMS, a fost clasificat drept ” potențial cancerigen”.

 

Marcile italiene de paste care conțin glifosat potrivit cercetării

După cum a raportat Il Salvagente, testul elvețian a găsit urme de glifosat  în probele de  paste  Lidl ,  Divella ,  Agnesi  și  Garofalo. Mai precis, urme de glifosat au fost găsite în Agnesi tagliolini , spaghete Divella și Garofalo și  fidea Lidl Combino.

Dar, din fericire, nivelul de substanță nocivă constatată este în toate cazurile mult mai mică decât limita maximă admisă de reglementările actuale de siguranță în vigoare în sectorul alimentar.

Mai exact, în cantități care se apropie foarte mult de imperceptibilitate. Deci sunt încă produse foarte sigure. Dar în acest sens experții revistei elvețiene scriu: ”Valorile substanțelor problematice măsurate de laboratoare sunt sub valorile limită legale. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că substanțele sunt sănătoase. Testul arată clar că substanțele sensibile pot fi eliminate. 8 dintre cele 18 produse testate au fost impecabile din punct de vedere al pesticidelor”.

Citește și:

Glifosatul, erbicidul INTERZIS în SUA, folosit în România. REACȚIA Ministerului Agriculturii

Glifosatul, substanța declarată cancerigenă de o instanță din Statele Unite ale Americii, devine din nou o controversă la nivel mondial, după ce autoritățile au decis ca o cunoscută companie farmaceutică să plătească o sumă uriașă drept despăgubiri, pentru efectele cancerigene ale produsului. 

Astfel, Glifosatul este o substanță utilizată des atât în agricultură, cât și în spații recreative precum parcuri și grădini pentru împiedicarea dezvoltării buruienilor și a insectelor. 

Cum a reacționat Ministerul Agriculturii

Pentru că acest erbicid este folosit și în România, Ministerul Agriculturii a oferit un punct de vedere asupra controversatului subiect și susține că glifosatul nu are efecte toxice asupra sănătății organismului uman.

„În Uniunea Europeană, substanța activă glifosat este autorizată pentru utilizarea în produsele de protecție a plantelor încă din anul 2002. Conform Regulamentului (UE) nr. 2324/2017 substanța activă glifosat a fost reînnoită pentru o perioadă de încă 5 ani până la data de 15/12/2022. Discuțiile științifice de la nivelul autorităților europene (EFSA, ECHA) și a statelor membre implicate în procesul de reînnoire și reevaluare a substanței active glifosat au arătat că pe baza dovezilor științifice disponibile, acesta nu prezintă un potențial risc genotoxic. Atunci când glifosatul este utilizat în mod corespunzător, nu se pot produce efecte inacceptabile asupra sănătății umane sau animale și asupra mediului", a precizat MADR pentru B1 TV. 

”De asemenea, produsele de protecție a plantelor pe bază de glifosat se utilizează ca erbicide pentru combaterea buruienilor în toate culturile însămânțate sau transplantate, cereale, plante oleaginoase, vii și livezi. Pe lângă utilizările din agricultură, erbicidele care conțin glifosat sunt folosite pentru a combate buruienile din zonele de cedare a trecerii din intersecții, de pe marginea drumurilor, a căilor ferate sau din zonele din jurul locuințelor, cum ar fi trotuarele și grădinile", a completat MADR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel