Un grup de cercetători a creat cei mai mici pixeli din lume. de un milion de ori mai mici decât cei utilizaţi de majoritatea telefoanelor inteligente, relatează luni EFE. Noii pixeli vor putea fi folosiţi la ecrane gigant care ar putea acoperi clădiri întregi în mod mai sustenabil, având în vedere că sunt mai ieftini şi nu au nevoie de furnizare constantă de energie.
Publicitate
Fabricarea de ecrane de mari dimensiuni este un proces destul de scump având în vedere că este nevoie de mai multe "straturi de înaltă precizie", au explicat cercetătorii de la Universitatea din Cambridge. Acum datorită acestor mini-pixeli, de un milion de ori mai mici decât cei utilizaţi în mod curent, procesul se ieftineşte "drastic", potrivit studiului publicat în revista Science Advances.
Un pixel este unitatea de bază de culoare componentă a unei imagini digitale şi ale cărei dimensiuni determin calitatea imaginii: cu cât este mai mică dimensiunea cu atât este mai bună rezoluţia. Noua invenţie, pe lângă ieftinirea procesului de producţie, nu are nevoie de energie constantă pentru a menţine culoarea, ceea ce face ca ecranele de mari dimensiuni să fie mai viabile şi mai sustenabile.
Aceşti noi mini-pixeli sunt capabili să capteze lumina ca între un fir de aur şi o suprafaţă reflectantă şi sunt acoperiţi de un polimer care atunci când intră în contact cu electricitatea îşi schimbă culoarea. Printre posibilele aplicaţii ale noi invenţii se numără, pe lângă ecranele de mari dimensiuni, utilizarea în arhitectura urbană pentru a evita supraîncălzirea clădirilor, sau la articole de îmbrăcăminte şi uniforme de camuflaj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu