Cercetătorii au aflat numărul de cești de cafea pe care trebuie să le bei pe zi pentru beneficii maxime pentru sănătate

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @elena_elizarova
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @elena_elizarova

Oamenii de știință au descoperit câte căni de cafea trebuie să bei pe zi pentru a obține beneficiile cafeinei.

Consumul a trei cești de cafea pe zi nu doar că îți va oferi un plus de energie, ci ar putea reprezenta și punctul optim pentru menținerea sănătății inimii, au descoperit oamenii de știință.

Deși consumul excesiv de cafeină te poate ține treaz noaptea, în cantități moderate ar putea reduce riscul de boli cardiometabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, boala coronariană și accidentul vascular cerebral.

Cercetătorii din China au dezvăluit că un consum de aproximativ 200 până la 300 mg de cafeină pe zi — echivalentul a trei cești de cafea — este asociat cu un risc mai scăzut de apariție a multimorbidității cardiometabolice noi (CM), adică a cel puțin două boli cardiometabolice.

De fapt, oamenii de știință au descoperit că cei care consumă această cantitate de cafeină zilnic își reduc riscul cu aproape jumătate, comparativ cu cei care beau mai puțin de o ceașcă de cafea pe zi.

Studiul, publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, a ajuns la această concluzie folosind date din UK Biobank.

"Beneficii semnificative pentru prevenirea bolilor cardiometabolice"

Biobank-ul a recrutat peste o jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani din Regatul Unit între 2006 și 2010 și a colectat o cantitate vastă de date.

Din aceste date, cercetătorii au exclus indivizii pentru care informațiile despre consumul de ceai, cafea sau cafeină erau ambigue.

Rezultatele privind bolile de inimă ale participanților au fost identificate pe baza condițiilor medicale auto-raportate, a datelor din îngrijirea primară sau controalelor de rutină, a datelor legate de internările în spital și a înregistrărilor de deces legate de UK Biobank.

„Descoperirile subliniază faptul că promovarea consumului moderat de cafea sau cafeină ca obicei alimentar pentru persoanele sănătoase ar putea avea beneficii semnificative pentru prevenirea bolilor cardiometabolice,” a declarat autorul principal al studiului, Chaofu Ke, de la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică, Școala de Sănătate Publică de la Colegiul Medical Suzhou al Universității Soochow, din Suzhou, China.

Cu toate acestea, studiul a mai observat că persoanele care consumau mai multă cafea erau mai în vârstă, predominant bărbați și mai predispuși să facă exerciții fizice.

De asemenea, era mai probabil ca aceștia să consume mai puțin carne procesată, dar mai puține legume.

Autorii studiului au ajustat analiza pentru acești factori și mulți alți, inclusiv consumul de alcool, IMC și funcția renală, pentru a încerca să separe efectele factorilor de confuzie.

Pentru a afla de ce trei căni de cafea reprezintă numărul perfect, autorii studiului au analizat probele de sânge ale 168 de participanți

Pentru a afla de ce trei căni de cafea reprezintă numărul perfect, autorii studiului au analizat probele de sânge ale 168 de participanți și au studiat metaboliții — molecule mici produse atunci când organismul descompune alimentele.

Cercetătorii au descoperit că, în cazul a 80 dintre participanții care consumau mai multă cafea, metaboliții lor erau semnificativ diferiți față de cei care consumau mult mai puțin.

Unii dintre acești metaboliți sunt asociați cu o sănătate mai bună, iar alții cu o sănătate mai precară, a declarat Dr. Francis Perry Wilson de la Școala de Medicină Yale pentru Medscape.

Analizând rezultatele, el a explicat că arată că un consum regulat de cafea, ceai sau cafeină are un impact semnificativ asupra metaboliților lipoproteinelor cu densitate foarte mică (VLDL) — un tip de colesterol „rău”.

Cafeina pare să o reducă, ceea ce este benefic pentru sănătatea noastră, deoarece niveluri mai ridicate pot duce la boli de inimă, sugerând că o băutură precum cafeaua ar putea ajuta la protejarea noastră împotriva acestora.

Deși consumul de cafeină are beneficii dovedite pentru sănătate, unii oameni sunt mai sensibili decât alții și pot experimenta palpitații. Dacă te confrunți cu acest simptom, Fundația Britanică a Inimii sugerează să eviți cafeina.

Asociația Britanică de Dietetică (BDA) recomandă că majoritatea oamenilor pot consuma în siguranță până la 300 mg de cafeină pe zi.

Aceasta deoarece studiile au asociat consumurile de peste 600 mg pe zi cu insomnie, nervozitate, iritabilitate, creșterea tensiunii arteriale și tulburări digestive.

Dar dacă ești gravidă, nu ar trebui să consumi mai mult de 200 mg de cafeină pe zi, deoarece acest lucru ar putea crește riscul de avort spontan sau de greutate mică la naștere, avertizează NHS, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel