Când vine vorba de comportamentul sexual, oamenii de ştiinţă sunt din ce în ce mai convinşi că bărbaţii şi femeile sunt mult mai asemănători decât ne-am imaginat.
Autor: Roberta Cautiş
O nouă lucrare psihologică, Bărbaţii, Femeile şi Dormitorul, are scopul de a schimba percepţia populară cu privire la diferenţele de gen, în ceea ce priveşte sexualitatea.
Mai multe dintre site-urile feministe, mai mari, s-au arătat încântate de noua lucrare psihologică, intitulată Bărbaţii, Femeile şi Dormitorul.
"Ştiinţa confirmă ceea ce feministele au spus dintotdeauna", a declarat Feministing triumfător. "Toate acele mituri despre diferenţele înnăscute de gen, atunci când vine vorba de sex, sunt total neadevărate", a mai adăugat blogul feminist, potrivit The Guardian.
Psihologul Terri Conley şi echipa ei au fost cadrele didactice responsabile de această lucrare şi acestea sunt cât se poate de explicite cu privire la intenţia lor. Spun că doresc să schimbe percepţia populară despre acest subiect, în rândul publicului, adăugând că aceasta este cea mai recentă luptă intelectuală, între teoria feministă şi psihologia evoluţionistă.
Conley aduce şase dintre cele mai comune mituri despre sexualitatea femeilor şi a bărbaţilor şi caută dovezi contradictorii, evidente, în literatură. Două dintre mituri, spune ea, pot fi infirmate. Celelalte 4 sunt adevărate, ca de exemplu "mitul" că bărbaţii se gândesc la sex mai mult decât femeile este confirmat - da, o fac de aproximativ 18 ori pe zi, spre deosebire de 10 ori, în cazul femeilor. Dar bărbaţii, de asemenea, se mai gândesc mult, şi la alte nevoi fizice proprii, cum ar fi mâncarea şi somnul. Autorii subliniază că acest lucru este în conformitate cu modelele de socializare, unde femelele tind să îşi facă griji, gândindu-se la nevoile altora, mai mult decât la propriile nevoi. Este posibil ca bărbaţii şi femeile să dezvolte diferite instincte înnăscute spre cultivare, altruism şi interes propriu.
Este uşor de înţeles de ce feministele sunt sceptice cu privire la psihologia evoluţionistă. Ideea conform căreia comportamentul uman şi caracterul sunt determinate de genele noastre a fost folosită pentru a justifica tot felul de boli, de la rasism şi sclavie, la eugenie şi structuri sociale patriarhale. A fost foarte greu, pentru femei, să câştige drepturi la independenţă, în condiţiile în care oamenii în halate albe susţineau vehement că este mai normal pentru ele să stea acasă cu aragazul şi cu copiii.
În critica psihologiei evoluţioniste, feministele sunt prezentate, de cele mai multe ori, forţând o uşă deschisă. Niciun academician serios nu crede că toate gândurile şi comportamentele umane sunt programate de genele noastre. David Buss, cel care poate fi supranumit şi preot al psihologiei evoluţioniste moderne, a scris introducerea unei ediţii speciale a revistei „Rolurile Sexuale”, deschisă dezbaterii pe tema feminismului, explicând de ce comportamentul uman nu este şi nu poate fi determinat genetic.
Esenţial este că, în această dezbatere, este vorba despre importanţa relativă a factorilor genetici şi de mediu, şi nu de existenţa lor -, dar psihologii şi neurologii se conving tot mai mult că distincţia dintre cele două este departe de a fi clară. Fiinţele umane modelează mediul în care trăiesc, experienţele trăite modelează creierul (fenomen cunoscut sub denumirea de neuroplasticitate) şi apoi creierele influenţează modul în care fiinţele umane modelează mediul înconjurător în care trăiesc.
Fundamental, ceea ce Conley pretinde, pare a fi adevărat. Diferenţele de gen în sexualitate nu sunt invariabile şi sunt, cu siguranţă, afectate de mediul social.
Important este că, cu cât se formează mai multe societăţi care promovează egalitatea între sexe, cu atât aceste diferenţe se diminuează. Prin urmare, uitaţi de Marte şi de Venus: este ca şi cum Bărbaţii ar fi de la Manchester, iar Femeile de la Salford.
Pe teme de comportament sexual şi de politică sexuală, putem argumenta toată ziua, despre ceea ce este moral, ceea ce este sensibil, ceea ce este practic, ceea ce este just. Dar să nu ne fie distrasă atenţia de ceea ce este natural. Nu există într-adevăr un astfel de lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News