Cercetătorii au descoperit „molecula ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE”

Un nou studiu de colaborare între MIT și Harvard a dus la descoperirea unei enzime care poate inversa efectele de deteriorare a ADN-ului, asociate cu îmbătrânirea și boala Alzheimer.

Un nou studiu de colaborare între MIT și Harvard a dus la descoperirea unei enzime care poate inversa efectele de deteriorare a ADN-ului, asociate cu îmbătrânirea și boala Alzheimer, conform Daily Mail.

Cercetătorii, conduși de prof. Li-Huei Tsai (MIT) și de prof. Stephen Haggarty (Harvard), au identificat o enzimă numită HDAC1 care poate ajuta la restaurarea leziunilor cauzate de oxidarea bazelor ADN-ului, care au legături puternice cu îmbătrânirea cognitivă și dezvoltarea bolii Alzheimer.

Subiecții care aveau mai puține astfel de leziuni au demonstrat o performanță cognitivă semnificativ mai bună, alături de îmbunătățiri în orientarea în spațiu și în memorie.

O moleculă „anti-îmbătrânire”

„Se pare că HDAC1 este, de fapt, o moleculă anti-îmbătrânire", a spus Tsai. „Cred că este o descoperire de biologie de bază care poate fi aplicată la nivel larg, fiindcă aproape toate bolile umane neurodegenerative au loc doar când vine vorba de îmbătrânire. Aș specula că activarea HDAC1 este benefică în multe condiții".

Tsai și Haggerty au testat teoria pe cobai de laborator, creând cu ajutorul geneticii șobolani care nu produc HDAC1 și comparându-i cu un grup de control cu niveluri normale de HDAC1. Inițial, nu au existat diferențe, însă, cu trecerea timpului, cobaii fără capacitatea de a produce HDAC1 au dezvoltat leziuni la nivelul ADN-ului într-un ritm accelerat față de grupul de control, dând dovadă de scăderi ale performanței memoriei și navigării spațiale.

HDAC1 reglează producția unei enzime separate, OGG1, care poate repara leziunile apărute la nivelul ADN-ului, însă, odată cu scăderea producției de HDAC1 odată cu vârsta, capacitatea creierului de a se vindeca de unul singur urmează același trend.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel