Cercetătorii au descoperit şase noi coronavirusuri în lilieci

SARS-CoV-2, noul coronavirus care a dus la pandemia de COVID-19, îşi poate avea originea la mamifere, probabil lilieci sau pangolini, având în vedere că structura sa moleculară seamănă îndeaproape cu a altor virusuri găsite la aceste animale.

Un studiu realizat pe liliecii din Myanmar a dus la descoperirea a şase noi coronavirusuri. Studiul arată că virusurile au fost descoperite între 2016 şi 2018, dar nu se crede că ar avea legătură cu SARS-CoV-2, sindromul respirator acut sever (SARS) sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), scrie The New York Post.

”Pandemiile virale ne amintesc cât de strâns legată este sănătatea umană de cea a vieţii sălbatice şi a mediului înconjurător", a declarat autorul principal al studiului şi fostul medic veterinar Marc Valitutto. ”La nivel mondial, oamenii interacţionează cu viaţa sălbatică cu o frecvenţă din ce în ce mai mare, deci cu cât înţelegem mai multe despre aceste virusuri la animale – ce anume le face să sufere mutaţii şi să se răspândească la alte specii - cu atât mai bine putem reduce potenţialul lor pandemic", a continuat acesta.

Care sunt noile coronavirusuri

Cercetătorii au colectat peste 750 de probe de salivă şi materii fecale de la 464 de lilieci din 11 specii diferite. Potrivit LiveScience, celor şase coronavirusuri li s-au dat noi denumiri: PREDICT-CoV-90 (găsit Scotophilus heathii), PREDICT-CoV-47 şi PREDICT-CoV-82 (găsit în Chaerephon plicatus) şi PREDICT-CoV-92, -93 şi -96, care au fost găsite în Hipposideros larvatus.

Se crede că „mii de coronavirusuri - dintre care multe încă nu au fost descoperite - sunt prezente în lilieci", au mai spus autorii studiului.

„Multe coronavirusuri nu prezintă un risc pentru oameni, dar atunci când identificăm aceste boli la animale, la sursă, avem o oportunitate valoroasă de a investiga o potenţială ameninţare", a adăugat Suzan Murray, unul dintre coautorii studiului, citat de Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel