Se pare că Planeta Marte este mai zgomotoasă decât se știa până în prezent, noi seisme fiind detectate sub suprafața acesteia.
Noi tehnici au scos la iveală cutremure nedetectate anterior sub suprafața marțiană. Potrivit oamenilor de știință, cea mai bună explicație de până acum este activitatea vulcanică continuă.
„A ști că mantaua marțiană este încă activă e crucial pentru înțelegerea noastră a modului în care Marte a evoluat ca planetă”, spune geofizicianul Hrvoje Tkalčić de la Universitatea Națională Australiană din Australia.
„Ne poate ajuta să răspundem la întrebări fundamentale despre Sistemul Solar și starea nucleului, a mantalei lui Marte și a evoluției câmpului său magnetic, care în prezent lipsește.”, a adăugat acesta.
Multă vreme, oamenii de știință au crezut că nimic nu se întâmplă în interiorul Planetei Marte.
Planeta are foarte puține câmpuri magnetice. Câmpurile magnetice planetare sunt (de obicei) generate în interiorul planetei, de ceva numit dinam - un fluid rotativ, convectiv și conducător electric care transformă energia cinetică în energie magnetică.
Lipsa câmpului magnetic al lui Marte sugerează o lipsă de activitate. Aceasta este o mare problemă pentru că, de fapt, un câmp magnetic poate însemna diferența dintre viață și moarte. Aici, pe Pământ, câmpul magnetic ne protejează de radiațiile cosmice care ar putea distruge viața. Pe Marte, nivelurile de radiație sunt mult mai ridicate, chiar dacă este mai departe de Soare.
„Toată viața de pe Pământ este posibilă datorită câmpului magnetic al Pământului și a capacității sale de a ne proteja de radiațiile cosmice, așa că fără un câmp magnetic, viața așa cum o știm, pur și simplu nu ar fi posibilă”, explică Tkalčić.
Dar când sonda InSight al NASA a sosit în noiembrie 2018 și a început să asculte „bătăile inimii“ lui Marte, am aflat ceva cu adevărat remarcabil: Marte bubuie. Până în prezent, InSight a detectat sute de cutremure – suficient pentru a ne oferi o hartă detaliată a interiorului marțian.
Pe baza a nouă șabloane de cutremure cunoscute, oamenii de știință au detectat 47 de noi evenimente seismice, venite dintr-o regiune de pe Marte numită Cerberus Fossae - un sistem de fisuri create de falii care au rupt crusta planetei. Cele mai multe dintre aceste evenimente seismice noi seamănă cu formele de undă a două cutremure notabile din Cerberus Fossae care au avut loc în mai și iulie 2019, sugerând că seismele mai mici sunt legate de cele mai mari.
Activitatea identificată de cercetători, atribuită mișcării repetitive a magmei în mantaua marțiană, sugerează, de asemenea, că Marte este mai activ din punct de vedere vulcanic și seismic decât am crezut.
„Cutremurele ne ajută indirect să înțelegem dacă acea convecție are loc în interiorul planetei și trebuie să existe un alt mecanism în joc care împiedică un câmp magnetic să apară pe Marte. Înțelegerea câmpului magnetic al lui Marte, a modului în care a evoluat și în ce etapă a istoriei planetei s-a oprit este, evident, importantă pentru misiunile viitoare și este esențială dacă oamenii de știință speră într-o zi să stabilească viața umană pe Marte”, spune Tkalčić, conform Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu