Cercetătorii au dezvoltat imprimarea 3D direct în corpul uman, pe suprafața organelor. Ar putea revoluționa anumite tipuri de intervenții chirurgicale / video

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Oamenii de știință lucrează la capacitatea de imprimare 3D direct în corpul uman, pe suprafața organelor.

O echipă de ingineri de la Universitatea din New South Wales din Sydney, Australia, a dezvoltat un braț robotizat mic, flexibil, care este conceput pentru a imprima material 3D direct pe suprafața organelor din interiorul corpului unei persoane vii, conform Futurism.

Dispozitivul futurist acționează la fel ca un endoscop și poate pătrunde într-o locație specifică din interiorul corpului pacientului pentru a furniza straturi de biomaterial special pentru a reconstrui țesutul, pentru a curăța rănile și chiar pentru a face incizii precise. Cercetătorii spun că ar putea revoluționa anumite tipuri de intervenții chirurgicale.

„Tehnicile existente de bioimprimare 3D necesită ca biomaterialele să fie fabricate în afara corpului, iar implantarea acestora într-o persoană ar necesita, de obicei, o intervenție chirurgicală mare în câmp deschis, care crește riscul de infecție”, a declarat Thanh Nho Do, lector de inginerie biomedicală la UNSW Syndey.

„Bioimprimanta noastră 3D flexibilă demonstrează că biomaterialele pot fi livrate direct în țesutul sau organele țintă printr-o abordare minim invazivă”, a adăugat el. „Acest sistem oferă potențialul de reconstrucție precisă a rănilor tridimensionale din interiorul corpului, cum ar fi leziunile peretelui gastric sau deteriorarea și bolile din interiorul colonului”, a mai spus acesta.

Nu este prima astfel de imprimantă 3D creată vreodată. În 2020, de exemplu, un grup de cercetători chinezi a dezvoltat un microrobot care poate fi folosit pentru a trata ulcerul stomacal.

Care sun particularitățile robotului dezvoltat de Thanh Nho Do și partenerii săi

Noul robot lor îmbunătățește ideea chinezilor în mai multe moduri. În primul rând este mic, cu un diametru de mai puțin de jumătate de inch. De asemenea, își poate îndoi și răsuci corpul datorită sistemului hidraulic, care poate fi văzut în imaginile video de mai jos.

Până acum, echipa a testat o dovadă de concept în interiorul unui colon artificial și a efectuat experimente care implică imprimarea diferitelor forme pe suprafața rinichiului unui porc, chiar dacă după ce organul a fost extirpat de la porc.

În afară de materialele de bioprintare, robotul ar putea fi folosit și pentru a elimina anumite tipuri de cancer cu ajutorul unui „bisturiu electric”, un instrument asemănător unui ac care poate face incizii folosind arcuri electrice minuscule. Apa pompată prin duză poate fi folosită și pentru a curăța sângele și excesul de țesut.

Aceste diverse instrumente ar putea fi utilizate în același timp, sugerează cercetătorii, făcându-l cel mai bun „instrument endoscopic all-in-one care evită utilizarea instrumentelor schimbătoare, care sunt în mod normal asociate cu un timp de procedură mai lung și cu riscuri de infecție”, cum a spus Mai. Thanh Thai, doctorand și colaborator al lui Do, a explicat în declarație.

Următorul pas va fi testarea noului lor robot în interiorul animalelor vii pentru a determina dacă ar putea fi folosit în siguranță și pe oameni. Inginerii plănuiesc chiar să îmbunătățească capacitățile instrumentului cu un scaner 3D în timp real și o cameră integrată.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel