Află în articol cum funcționează ochelarii inteligenți pentru cei cu dificultăți de vorbire.
Cercetătorii de la Universitatea Cornell au dezvoltat ochelari inteligenți care pot ajuta la îmbunătățirea comunicării persoanelor mute sau cu dificultăți de vorbire, scrie Ziarul de Iași. Interfața de recunoaștere a vorbirii silențioase utilizează detectarea acustică și inteligența artificială pentru a recunoaște până la 31 de comenzi nevorbite, pe baza mișcărilor buzelor și ale gurii.
Interfața portabilă, botezată EchoSpeech, necesită doar câteva minute de date de antrenament pentru utilizator înainte de a recunoaște comenzile și poate fi rulată pe un telefon inteligent.
Ochelarii vor fi prezentați la conferința Societății pentru dispozitive computaționale privind factorii umani în sistemele informatice (CHI), care va avea loc luna aceasta la Hamburg, în Germania.
"Pentru persoanele care nu pot vocaliza sunete, această tehnologie pentru vorbirea silențioasă ar putea fi un input excelent pentru un sintetizator de voce. Ar putea să le redea vocea pacienților", a declarat Ruidong Zhang, doctorand în știința informației și autorul principal al lucrării, despre potențialul de utilizare a tehnologiei în dezvoltări ulterioare.
În forma sa actuală, EchoSpeech ar putea fi utilizat pentru a comunica cu alte persoane prin intermediul unui smartphone în locuri în care vorbitul este incomod sau nepotrivit, cum ar fi un restaurant zgomotos sau o bibliotecă liniștită. Interfața vocală silențioasă poate fi, de asemenea, cuplată cu un stilou și utilizată cu un software de proiectare, cum ar fi CAD, eliminând practic necesitatea unei tastaturi și a unui mouse.
Dotați cu o pereche de microfoane și difuzoare mai mici decât o gumă de șters, ochelarii EchoSpeech devin un sistem sonar portabil alimentat de inteligența artificială, care trimite și primește unde sonore și detectează mișcări ale corpului, feței și gurii. Un algoritm de învățare profundă analizează apoi aceste profile în timp real, cu o precizie de aproximativ 95%.
Dispozitivul miniatural are un consum redus de energie și este sensibil la confidențialitate, toate acestea fiind caracteristici importante pentru implementarea de noi tehnologii purtabile în lumea reală, spun autorii.
Majoritatea tehnologiilor de recunoaștere a vorbirii silențioase se limitează la un set de comenzi prestabilite și necesită ca utilizatorul să se afle cu fața sau să poarte o cameră, ceea ce nu este nici practic, nici fezabil, spune Cheng Zhang.
Există, de asemenea, preocupări majore legate de confidențialitate care folosesc camerele portabile, atât pentru utilizator, cât și pentru cei cu care acesta interacționează.
Tehnologiile de detectare acustică, precum EchoSpeech, elimină necesitatea camerelor video portabile, iar datele audio necesită o lățime de bandă mai mică pentru a fi procesate și pot fi transmise în timp real către un smartphone prin Bluetooth, a declarat François Guimbretière, profesor în știința informației.
Și pentru că datele sunt procesate local, pe smartphone, în loc să fie încărcate în cloud, "informațiile sensibile din punct de vedere al confidențialității sunt în controlul vorbitorilor", potrivit profesorului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci