Cercetătorii de la Școala de Medicină de la Universitatea din Arizona au ajuns la concluzia că proteina kinessa M zet, descoperită în 1993, este responsabilă de prelungirea senzației de durere. Este aceeași proteină care intervine și în procesul de învățare.
Oamenii de știință știau deja că atunci când experimentăm durerea, neuronii care transportă semnalele dureroase dezvoltă conexiuni foarte puternice și că ceva asemănător se întâmplă și în creierul nostru atunci când învățăm ceva nou. După lungi cercetări, au ajuns la concluzia că această proteină intervine în ambele procese.
Noul studiu, care a fost publicat în revista The Journal of Neuroscience, ar putea fi primul pas înspre noi tratamente pentru durerea cronică severă. Proteina descoperită ar putea să aibă legătură și cu sindromul stresului post-traumatic și cu dependențele.
În 2009, cercetători din New York au demonstrat, prin injectarea cu inhibitori ai acestei proteine la șoareci, că se pot șterge selectiv amintiri, ce exemplu cele legate de experiențe neplăcute sau dureroase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News