O echipă de oameni de ştiinţă australieni a avertizat că pulverizarea măştilor de protecţie cu dezinfectant reduce eficacitatea acestora.
Pulverizarea măştilor de protecţie cu dezinfectant reduce eficacitatea acestora, a constatat o echipă de oameni de ştiinţă australieni, informează joi agenţia Xinhua, citată de Agerpres.
Într-un studiu publicat joi, descris drept o premieră, un grup de cercetători de la Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO) a concluzionat că expunerea măştilor N95/P2 la dezinfectanţi pe bază de alcool riscă o 'degradare gravă' a capacităţii lor de protecţie faţă de pericolele din aer.
Jurg Schutz, autorul principal al studiului, a declarat că aceste constatări ar putea contribui la informarea publicului în legătură cu modul în care pot să aibă grijă de măştile de unică folosinţă.
'Măştile faciale de unică folosinţă vor continua să facă parte din vieţile multora dintre noi deoarece ne oferă o apărare împotriva COVID-19, a variantelor sale şi a oricăror agenţi patogeni viitori, însă am auzit despre oameni care încearcă să prelungească viaţa acestor măşti prin curăţarea lor', a spus el, citat într-un comunicat de presă.
'Am început să ne gândim la tipurile de produse pe care oamenii le-au folosit mai mult în timpul pandemiei, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool şi soluţiile de curăţare şi am realizat că acestea ar putea avea un impact asupra proprietăţilor electrostatice ale măştilor faciale', a precizat el. Schutz a notat că aceste măşti se bazează pe o sarcină electrostatică care atrage particule, pe care le prinde ca într-o pânză de păianjen lipicioasă.
'Cunoaştem, însă, că această sarcină poate fi distrusă de vapori alcoolici foarte concentraţi', a spus el. Cercetarea a fost publicată în timp ce mai multe regiuni din Australia se pregătesc să relaxeze regulile privind purtarea măştilor de protecţie.
Începând de vineri seara, persoanele din Teritoriul Capitalei Australiene (ACT) şi Victoria vor fi obligate să poarte măşti de protecţie doar în locuri cu risc ridicat, inclusiv mijloacele de transport în comun, aeroporturi şi unităţi saitare.
Australia a raportat joi peste 20.000 de noi cazuri de infectare cu coronavirus şi 36 de decese - 16 în Victoria, 12 în New South Wales şi 8 în Queensland.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu