Dincolo de numărul total de morți cauzat de COVID-19, se află numeroase alte afecțiuni medicale pe care cercetătorii încă încep să le descopere. O potențială preocupare care necesită o investigație mai atentă este impactul virusului asupra fertilității masculine.
Pe lângă numărul total de morți cauzat de infecția cu COVID-19, se află numeroase alte afecțiuni medicale pe care cercetătorii încă încep să le descopere. Aceștia au început să studieze modul în care virusul afectează fertilitatea masculină.
Oamenii de știință au suspectat de ceva timp că noul virus are potențialul de a șubrezi numărul de spermatozoizi. O revizuire a cercetării subliniază necesitatea monitorizării sistemelor de reproducere a bărbaților, ca fiind căi vulnerabile după infectarea cu SARS-CoV-2.
Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din Wuhan, China, au efectuat o analiză a rapoartelor existente cu privire la posibilele mecanisme pe care le-ar putea folosi SRAS-CoV-2 pentru a interfera cu reproducerea masculină. Deși nu au putut afirma cu încredere că a existat o reducere clară a fertilității, au avertizat că există toate motivele pentru a acorda o atenție deosebită posibilității.
"Atenționăm că este urgent să se urmărească pacienții cu COVID-19 de sex masculin în timpul recuperării lor", susțin în raportul lor microbiologul Yu Tian și biologul reproductiv Li-quan Zhou. Aceștia au devenit familiarizați cu modul în care SARS-CoV-2 intră în corpul nostru și exercită o serie de răspunsuri imune distructive.
Elementul central al strategiei sale de intrare este un receptor celular comun numit enzima de conversie a angiotensinei 2 sau ACE2. Oriunde corpul folosește această enzimă, este un indiciu solid că SARS-CoV-2 își va lăsa amprenta, punând în pericol mai multe organe. Acest lucru înseamnă că virusul nu numai că ne afectează sistemul olfactiv și respirator, ci poate avea un impact asupra sistemului nostru digestiv, poate slăbi sistemul circulator și poate provoca răspunsuri inflamatorii în adâncul creierului nostru.
O investigație similară recent publicată, realizată de cercetători de la Universitatea Justus-Liebig din Germania și Universitatea Allameh Tabataba'i din Iran, raportează dovezi experimentale directe ale unor astfel de dereglări. Studiul lor a analizat în markerii inflamației în probe de țesut de la 84 de bărbați diagnosticați cu COVID-19. De asemenea, au evaluat calitatea spermei și au căutat semne de stres oxidativ în probe.
Potrivit acestora, este clar că SARS-CoV-2 a făcut cel puțin o diferență, inflamația și stresul celular fiind de două ori mai severe la cei care au fost diagnosticați pozitiv, în comparație cu cei care nu au fost infectați. Mai mult, numărul de spermatozoizi al bărbaților infectați era mult mai mic, informează ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu