Cercetătorii chinezi se apropie de readucerea la viață a oamenilor criogenizați - după ce un creier a fost decongelat fără daune

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Oamenii de știință au făcut un pas mai aproape de a ne conserva creierul pentru totdeauna. Ei sunt printre primii care au reușit să dezghețe cu succes un creier care a fost criogenizat - fără a-l deteriora.

Oamenii de știință sunt foarte aproape de a conserva creiere pentru viitor, ca mai apoi să le decongeleze cu succes.

Mai mult, după ce au fost înghețați, neuronii lor au fost în continuare capabili să trimită semnale în mod normal.

Aceasta a reprezentat o provocare majoră pentru știință, deoarece înghețarea creierului ultra-delicat și spongios îl deteriorează de obicei, făcându-l inutil atunci când este decongelat. 

Nu numai că este o descoperire pentru neuroștiințele care doresc să studieze noi medicamente, dar ar putea, de asemenea, să avanseze ideea științifico-fantastică de a readuce oamenii la viață în viitor. 

Ideea este că oamenii ar putea să-și înghețe corpul, păstrându-l pe termen nelimitat, în speranța că, în viitor, știința va fi suficient de avansată pentru a-i readuce la viață, sănătoși. 

Profesorul Zhicheng Shao, un neurolog format la Harvard, care lucrează la Universitatea Fudan din Shanghai, China, a dezvoltat un amestec chimic complex, supranumit MEDY, care protejează neuronii de deteriorare în timpul congelării. 

El nu se ferește de ideea că cercetarea ar putea fi folosită pentru criogenie, care a fost o fantezie printre futuriști timp de decenii. 

Peter Thiel și Steve Aoki mizează pe conservarea trupurilor lor în gheață după ce mor

"MEDY ar putea fi folosit pentru crioconservarea țesutului cerebral uman", a declarat Dr. Shao în studiul său, publicat în revista Cell Reports Methods.

Pentru o serie de oameni influenți cu gânduri spre viitor, de la Peter Thiel la Steve Aoki, care mizează pe conservarea trupurilor lor în gheață după ce mor, aceasta ar trebui să fie o veste binevenită. 

Doar că, așa cum a recunoscut Thiel într-un interviu acordat în 2023, nu știm încă cum să facem ca fenomenul de crioprezervare să funcționeze - pentru corp în general și pentru creier în special. 

Cu siguranță, acest lucru nu a împiedicat companiile să profite de fenomen. De la jumătatea secolului al XX-lea ne bucurăm de o crio-renaștere, cu laboratoare care au apărut în Michigan, Arizona și Australia. 

Cât costă criogenizarea întregului corp

La Laboratorul de criogenie din Michigan, conservarea întregului corp pornește de la 28.000 de dolari, iar clientela lor s-a triplat din 2006 - având acum peste 1.975 de rezidenți permanenți. 

Deoarece 80% din celulele creierului nostru sunt alcătuite din apă, atunci când le înghețăm, uneori se formează cristale de gheață. 

Gheața poate deforma și deteriora toate celulele, dar mai ales pe cele delicate ale creierului - făcându-le inutilizabile.

Așadar, profesorul Shao și echipa sa au căutat o substanță diferită în care să scufunde țesutul cerebral și care să îl mențină la rece - împiedicând îmbătrânirea acestuia - fără a se confrunta cu alte probleme.

Organoizi: Criere în miniatură făcute artificial

Pentru a face acest lucru, profesorul Shao și echipa sa au cultivat mici grupuri de celule cerebrale în vase Petri timp de trei săptămâni, până când acestea au dobândit funcțiile pe care le vedeți într-un creier normal, doar că în miniatură. 

Apoi au înmuiat aceste creiere minuscule, numite organoizi, în diferite amestecuri, inclusiv zahăr, antigel și solvenți chimici.

După ce probele au fost saturate, au fost congelate instantaneu cu azot lichid și apoi au fost lăsate să se dezghețe în următoarele două săptămâni. 

Pe măsură ce probele s-au decongelat, cercetătorii au urmărit să vadă care dintre ele s-au recuperat cu cele mai puține daune. 

Componența substanței MEDY ce va schimba totul

După mai multe încercări și erori, au ajuns la un amestec pe care l-au numit MEDY - format din patru ingrediente: metilceluloză, etilen glicol, DMSO și Y27632. MEDY permite înghețarea țesutului fără a-l deteriora. 

Nu numai că țesutul cerebral a ieșit nevătămat, dar a revenit la viață, fiind capabil să-și recapete funcțiile normale. 

În viitor, dacă am vrea să învățăm cum să facem acest lucru cu întregul corp, ar trebui să putem fi capabili să vindecăm ceea ce a ucis inițial o persoană și să inversăm îmbătrânirea, a declarat Dennis Kowalski, președintele Institutului Cryonics, pentru Discover Magazine. 

Dr. Kowalksi, foarte optimist, a recunoscut că acest lucru, în mod clar, "100 la sută nu este posibil astăzi". 

Amestecul profesorului Shao nu este prima substanță care a reușit să protejeze cu succes un creier înainte ca acesta să fie înghețat. Alte procese de congelare s-au dovedit a fi promițătoare, dar vin cu propriul set de probleme. 

Alte procese de congelare

O metodă populară, care a avut un succes răsunător în cazul creierelor de porc, implică pomparea de lichid de îmbălsămare în creier în timp ce o persoană se ocupă de acesta. Acest lucru nu numai că ucide subiectul, dar face imposibilă reînvierea ulterioară a creierului, a declarat pentru CNET Dr. Ken Hayworth, specialist în neuroștiințe, de la Brain Preservation Foundation. 

"Aproape instantaneu lipește toate proteinele din creier", a declarat Dr. Hayworth. 

În viitorul apropiat, profesorul Shao a scris că tehnica MEDY este probabil utilă doar pentru laborator.

Dar se pot face multe lucruri cu creiere congelate în laborator. 

Faptul că putem îngheța aceste mini-creiere umane înseamnă că cercetătorii vor avea la dispoziție mult mai multe țesuturi pe care să testeze noi medicamente și terapii, a scris profesorul Shao. 

Teste și descoperiri într-o serie de domenii dificile ale medicinei

Acest lucru ne-ar putea ajuta să facem descoperiri într-o serie de domenii dificile ale medicinei, a declarat Dr. Takanori Takebe, un medic pediatru de la Centrul Medical al Spitalului de Copii din Cincinnati, într-un articol din 2018. 

"Organoizii (creierele mici umane făcute artificial) au un mare potențial de a revoluționa asistența medicală din secolul 21 prin transformarea dezvoltării medicamentelor, a medicinei de precizie și, în cele din urmă, a terapiilor bazate pe transplant pentru bolile în stadiu terminal', a declarat Dr. Takanori Takebe, medic pediatru de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center.

Cercetătorii de la Universitatea din California au scris că aceste organoide pur și simplu "nu reflectă în întregime compoziția, organizarea sau funcția creierului uman". Așadar, este dificil de știut dacă modul în care înghețăm organoidul se va transpune la nivelul întregului creier.

"De asemenea, chiar dacă vom reuși să înghețăm cu succes un creier fără a-l deteriora, vor exista un nou set de provocări pentru a-l decongela și a-l reanima, deoarece în prezent înțelegem atât de puțin despre creier", a declarat pentru CNET Dr. Ken Miller, un neurolog teoretician de la Universitatea Columbia.

"Răspunsul elementar la modul în care funcționează creierul este că nu știm. Știm cum funcționează o mulțime de piese... dar suntem foarte departe de a înțelege întregul sistem", a declarat Dr. Miller, conform DailyMail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel