Cercetătorii descoperă un nou remediu pentru mahmureală: Ameliorează durerea, reduce inflamația și sprijină metabolismul

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Oamenii de știință au descoperit un nou remediu pentru mahmureală.

Majoritatea dintre noi am trecut prin asta: o noapte de distracție se transformă într-o dimineață de regret – însoțită de o durere de cap pulsantă, greață și oboseală.

Deși există numeroase așa-zise "remedii" pentru mahmureală – de la micul dejun gras la zeama de varză, un studiu recent sugerează că exercițiile fizice regulate ar putea fi cheia pentru a ameliora aceste dimineți groaznice.

Studiul, publicat în revista Addictive Behaviours, a implicat 1.676 de studenți la licență care au experimentat cel puțin o mahmureală în ultimele trei luni.

Toți participanții au efectuat cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Aceștia au completat chestionare online pentru a evalua tiparele de consum de alcool, nivelurile de activitate fizică și frecvența și severitatea simptomelor de mahmureală.

Nivelurile de activitate au fost evaluate prin calcularea intensității activității în raport cu numărul de ore.

Rezultatele au indicat o asociere semnificativă între activitatea fizică și simptomele de mahmureală. Fără surpriză, persoanele care au consumat mai mult alcool au experimentat mahmureli mai frecvente și mai severe.

Însă, aceste asocieri au fost reduse la persoanele care s-au angajat în activități fizice viguroase (cum ar fi alergatul) – sugerând că niveluri mai ridicate de exercițiu pot reduce severitatea simptomelor de mahmureală.

Deși studiul a stabilit doar o corelație între exercițiu și reducerea severității mahmurelii, mai multe mecanisme ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care activitatea fizică ar putea atenua simptomele de mahmureală.

Modularea răspunsului la durere

Mahmureala cauzează adesea dureri fizice, cum ar fi dureri de cap și dureri musculare, din cauza mai multor factori. Alcoolul duce la deshidratare, ceea ce afectează funcționarea vaselor de sânge și reduce nivelurile de fluid din jurul creierului. Acest lucru poate declanșa dureri de cap.

Alcoolul promovează, de asemenea, inflamația în corp, ceea ce duce la eliberarea unor molecule ale sistemului imunitar numite citokine, care pot provoca dureri musculare. În plus, alcoolul perturbe somnul, ceea ce poate crește sensibilitatea la durere în ziua următoare.

Unele studii au observat că nivelul sau concentrația de alcool din sânge după o noapte de băut este, de asemenea, legat de simptomele comune de mahmureală, cum ar fi durerea.

Dar exercițiul fizic declanșează eliberarea endorfinelor – hormoni produși de creier care acționează ca analgezice naturale. Exercițiul regulat poate chiar să îți crească nivelul de bază al endorfinelor. Acest lucru ar putea duce la o percepție mai scăzută a durerii și disconfortului în timpul mahmurelii.

Somn de calitate mai bună

Mahmureala tinde să fie însoțită de un somn de calitate slabă. Alcoolul reduce somnul REM, care este partea ciclului de somn care ajută creierul să se odihnească și să se recupereze. Consumul de alcool poate, de asemenea, să te facă să te trezești mai des pe parcursul nopții, deoarece alcoolul determină corpul să piardă fluide – făcându-te să simți nevoia să folosești toaleta mai des.

Însă exercițiul fizic regulat este asociat cu îmbunătățirea tiparelor de somn, ajutând la reglarea ritmului circadian. În general, activitatea fizică poate îmbunătăți durata somnului, calitatea somnului și reduce numărul de treziri pe parcursul nopții. Acest lucru ar putea, la rândul său, să te ajute să ai un somn mai bun după consumul de alcool – ceea ce ar putea îmbunătăți recuperarea generală după mahmureală.

Îmbunătățește metabolismul

Activitatea fizică regulată contribuie la o sănătate metabolică mai bună, ceea ce poate facilita procesarea eficientă a alcoolului.

Deși ficatul metabolizează în principal alcoolul, o rată metabolică bună poate ajuta la eliminarea alcoolului și a subproduselor sale din sistem mai eficient.

Exercițiul îmbunătățește, de asemenea, circulația, ceea ce poate ajuta și la eliminarea acetaldehidei. Aceasta este o substanță chimică toxică eliberată de alcool atunci când organismul îl metabolizează. Acetaldehida contribuie semnificativ la simptomele de mahmureală.

Reducerea inflamației  

Alcoolul determină o reacție inflamatorie (mecanismul de apărare al organismului care acționează împotriva patogenilor și substanțelor dăunătoare), ceea ce poate agrava simptomele mahmurelii.

Eliberează substanțe chimice numite citokine care promovează inflamația, ajutând la combaterea infecțiilor sau a leziunilor. Totuși, în cazul unei mahmureli, această inflamație poate agrava simptomele, precum durerile de cap, durerile musculare, oboseala și sensibilitatea la lumină și sunet.

Răspunsul imunitar amplificat al organismului intensifică aceste disconforturi, făcând ca mahmureala să pară mai severă.

Însă exercițiul fizic are proprietăți antiinflamatorii bine documentate, deoarece stimulează producția de citokine antiinflamatorii. Aceasta înseamnă că persoanele care fac exerciții regulat ar putea experimenta un disconfort mai redus legat de inflamație în timpul mahmurelii.

Remediul pentru mahmureală?

Este important de menționat că, deși exercițiul fizic ar putea ajuta la gestionarea mai ușoară a mahmurelii, acesta nu reprezintă o soluție. Cea mai eficientă modalitate de a preveni o mahmureală este să bei cu moderație – sau să eviți alcoolul complet.

Dar pentru cei care aleg să se răsfețe, integrarea activității fizice regulate în stilul de viață ar putea face mahmureala un pic mai ușoară.

Totuși, există câteva aspecte care nu sunt foarte clare în cadrul studiului. De exemplu, nu este clar când exact trebuie să te antrenezi înainte de o seară în care consumi alcool, pentru a te bucura de beneficii.

Acest lucru face dificil de spus dacă persoanele care se antrenează regulat au mahmureli mai puțin severe sau dacă exercițiul fizic efectuat înainte de o seară de distracție ajută la gestionarea simptomelor mahmurelii.

Studiul a fost, de asemenea, realizat pe studenți la nivel de licență, ale căror niveluri de consum de alcool și de activitate fizică pot diferi de cele ale adulților mai în vârstă. Cercetarea în diferite grupe de vârstă va fi importantă pentru a vedea dacă beneficiile sunt similare.

De asemenea, este esențial să facem distincția între beneficiile exercițiului constant și impulsul de a face exerciții în timp ce ești mahmur. Acest din urmă aspect poate fi contraproductiv, deoarece corpul este deja deshidratat și supus stresului, ceea ce poate agrava starea de mahmureală.

În schimb, încearcă să faci activități ușoare și cu un efort scăzut în timpul mahmurelii – cum ar fi o plimbare sau yoga. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea stării tale de spirit.

Deși constatările acestui studiu recent nu ar trebui să fie văzute ca o scuză pentru a te răsfăța, ele subliniază modul în care exercițiul pregătește corpul pentru a face față mai bine consecințelor unei astfel de nopți – făcând acele dimineți dificile un pic mai ușor de gestionat, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel