Oamenii de ştiinţă turci şi germani sunt îngrijorați că un segment al unei falii periculoase din Europa nu a dat niciun semn de activitate seismică în ultimii patru ani de când au demarat măsurătorile, existând riscul ca tensiunea acumulată în timp să fie eliberată printr-un cutremur de proporții, probabil, până în 2034.
Zona periculoasă identificată de oamenii de știință este situată la mai puţin de 20 de kilometri de centrul istoric al oraşului Istanbul, reprezentând un segment al faliei Anatoliei de Nord, situat sub Marea Marmara, scrie AFP, potrivit descopera.ro.
Falia Anatoliei de Nord se întinde de-a lungul a 1.500 de kilometri în nordul Turciei, fiind o zonă în care plăcile tectonice lucrează continuu, ceea ce face ca scoarța terestră să fie extrem de nesigură și periculoasă, iar din Istanbul, metropola cea mai nesigură seismic din lume.
„Blocul pe care l-am identificat ajunge la 10 kilometri adâncime în zona faliei şi nu a dat dovadă de vreo activitate seismică de când am început să efectuăm măsurători acum mai bine de patru ani. Acest lucru ar putea sugera că mult-aşteptatul seism din Marmara ar putea origina din această zonă”, a explica Marco Bohnhoff, profesor în cadrul German Research Centre for Geosciences (GFZ) din Potsdam, în apropiere de Berlin.
Cercetătorii de la GFZ şi de la Observatorul Kandilli din Istanbul sunt îngrijorați că o porţiune situată sub Marea Marmara, aflată între două porţiuni în care în secolul trecut au fost înregistrate mai multe cutremure, nu a mai „beneficiat” de un seism care să elibereze tensiunea din 1766.
Potrivit specialiștilor, falia Anatoliană se deplasează, în mod normal, cu 25-30 de milimetri spre vest în fiecare an, mișcare blocată, însă, de o porţiune mică, de aproximativ 30 de kilometri, situată sub un lanţ de nouă mici insule cunoscute sub numele de Insulele Prinţului (Prens Adaları).
Ultimele cutremure devastatoare din Turcia s-au produs în 1999 – unul cu magnitudinea de 7,1 pe scara Richter în Duzce şi unul de 7,4 în Izmit, pe 17 august, – în urma cărora s-au înregistrat 20.000 de morţi și alte câteva zeci de mii de răniți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu