Oamenii de știință au început cel mai important raport asupra încălzirilor globale care vine odată la șase-șapte ani.
În timp ce în lume sunt tot mai multe incendii și inundații, cercetătorii se reunesc virtual pentru a finaliza un studiu cheie despre schimbările climatice. Potrivit BBC, Grupul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC) se pregătește să facă cea mai importantă analiză a încălzirii globale din 2013 încoace.
În următoarele două săptămâni, oamenii de știință vor analiza rând cu rând descoperirile făcute de reprezentanții a 195 de guverne ale lumii. Experții sunt de părere că acest raport va servi drept un apel de trezire la realitate pentru puterile executive de pe mapamond.
Astfel, lucrarea scurtă de 40 de pagini denumită „Sumarul pentru factorii de decizie politică” va influența felul în care se prezintă liderii globali la Glasgow, în noiembrie, pentru a gestiona problemele ridicate e încălzirea globală. În timp ce globul s-a încălzit în ultimii 30 de ani, IPCC a devenit cea mai importantă platformă care rezumă cunoașterea științifică din această speță, impactul schimbărilor climatice și posibilele soluții.
În acest an, raportul grupului va fi făcut într-un moment extrem de sensibil. Statele Unite, Canada, Europa și Asia au fost lovite serios de evenimente meteo extreme. Acum, oamenii își pun mai mult decât vreodată întrebarea dacă toate aceste nenorociri sunt doar rezultatul impactului pe care îl avem asupra Pământului.
Format în 1988, rolul IPCC este acela de a le oferi politicienilor odată la șase-șapte ani un raport privind încălzirea globală. În acest raport se explică știința din spatele fenomenului, impactul pe care îl are acesta, dar și potențialele opțiuni pentru rezolvarea problemei. De-a lungul timpului, oamenii de știință au folosit cuvinte tot mai dure pentru a sublinia ceea ce se întâmplă cu planeta noastră.
În 2013, analiza IPCC a arătat că oamenii sunt „cauza dominantă” a încălzirii globale din anii 1950 încoace. Acest document de acum opt ani a fost o piatră de căpătâi în semnarea Acordului de la Paris în 2015. Pe lângă rapoarte, IPCC are și studii speciale pentru anumite întrebări de cercetare. În 2018, grupul a scos un raport special care subliniază că temperaturile globale nu trebuie să crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci