Dan Nica, europarlamentar PSD, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre costul vieții în România și despre plata cercetătorilor români.
Europarlamentarul PSD Dan Nica a fost prezent telefonic în emisiunea „La Sud prin Sud Est“, la DC News, unde a spus că cercetătorii din România vor fi plătiți similar cu cei din vestul Europei:
„Cercetătorii din România erau plătiți discriminatoriu pe proiecte europene, pe niște criterii referitoare la costul vieții în România. Le-am spus: Domne'le, costul vieții în România e la fel de mare ca și în Belgia. Benzina e tot la fel, întreținerea la apartament sau chiria sunt tot cam la fel. Sigur, salariile sunt cam la jumătate și asta înseamnă că oamenii nu-și permit să mănânce cum mâncați voi, la Bruxelles, mergeți în fiecare zi la restaurant că e mai comod.
Am pus anumite condiții ca și salariile din România în domeniul cercetării să poată fi la nivelul celor din vestul Europei și a fost acceptat. Cei care lucrează în domeniul cercetării trebuie să știe că pot fi la fel de bine plătiți ca în oricare altă țară din Uniunea Europeană, că fac proiecte de foarte bună calitate și că nu faptul că nu există bani este o condiție. Nu trebuie să mai aduci bani de la fondul de stat sau din bugetul propriu, ci îți iei acei bani de la bugetul Uniunii Europene și îi aduci în consorțiu.“, a spus, la DC News, Dan Nica.
Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați nu se încurcă atunci când vine vorba de materialul didactic. Cercetătorii de aici vor beneficia de cea mai mare navă de cercetare care va naviga pe apele interioare ale Uniunii Europene. Va avea nouă laboratoare moderne la bord şi va putea acoperi două mii de kilometri ai Dunării în expediţiile de cercetare. Construcţia navei de cercetare denumită Rexdan a început în şantierul naval de la Giurgiu în 2017.
"Această navă va putea merge pe canalul Dunăre - Main şi apoi pe Rin şi va merge până la Marea Nordului. Deci practic, capabilităţile ei de cercetare şi monitorizare acoperă tot bazinul comun Dunăre-Main-Rin, adică 40% din suprafaţa Europei, începând de la Marea Nordului până la Marea Neagră şi invers. E o oportunitate unică. Asta presupune ca cineva de acolo, din Parlament, să înţeleagă proiectul, să vrea să-l promoveze şi să facă un efort de înaltă calitate în această direcţie. Proiectul se întinde până la sfârşitul anului 2023. Este un proiect mare, cu o valoare de 20 de milioane de euro, cofinanţat din fonduri europene dar trecut prin filtrele succesive la Bucureşti, la Bruxelles... a început în 2017, cu tot cu acreditare europeană, şi s-a contractat în 2019, iar implementarea efectiv a început în 2020. Vom avea 10 locuri permanente, vor fi cercetători în permanenţă în 10 laboratoare deschise. Vom primi ca bază de cercetare cei mai buni experţi la nivel doctoral şi post-doctoral din toată Europa" a spus Lucian Georgescu, rectorul UDJG în cadrul emisiunii La Sud prin Sud Est.
"Prin acest proiect arătăm că se poate şi că în România aveam şi o cercetare şi oameni foarte bine pregătiţi. Aceste lucruri trebuie cunoscute. Inclusiv broşura de prezentare are un standard surprinzător de ridicat. Gustul ăsta amar eu l-am avut tot timpul: că avem, aşa, o reţinere şi-o jenă în a ne prezenta în Europa cu ceea ce facem noi aici, în România" a completat Dan Nica, europarlamentar PSD, printr-o intervenţie telefonică (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News