Cercetătorii români scot pe piață o plantă hibridă. "Este super-rezistentă"

Unknown
Unknown

Echipa de la Fundulea, condusă de fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a creat mai mule plante hibride, iar ultima va apărea pe piață în 2014. 

Stelian Fuia a dezvoltat și o linie de hibrizi la compania sa. Unul e deja în uz comercial, cu un conținut foarte ridicat de proteină, atribut care îl face foarte bun pentru zootehnie: “Hibrizii normali au 6-8% proteină. Al nostru având 14% proteină, e normal că fabricile de nutrețuri combinate, atunci când fac furaje, cumpără mai puține adaosuri proteice, deci e mai eficient economic", scrie agrointel.ro

Un alt subproiect va ieri în 2014 pe piață. Este vorba despre hibridul Q-TEK rezistent la ierbicidul quizalofop-p-etil, obținut tot pe cale naturală, fără modificări genetice de tip GMO.

“Acum noi știm că natura oferă și variante naturale care conferă rezistență la diverși factori și atunci în ultimii ani noi am lucrat la identificarea unei linii de porumb care rezistă la ierbicidul quizalofop-p-etil, care în mod normal ar omorî porumbul și omoară orice graminee, costreiul, etc. Acest ierbicid e destinat culturii florii soarelui în mod normal. Cu porumbul Q-TEK avem niște avantaje foarte clare, pentru că ierbicidele convenționale pe care noi le dăm pentru a omorî gramineele din cultura de porumb, afectează și porumbul într-o anumită măsură. Nu sunt total selective și fac porumbul să sufere. În plus, porumbul Q-TEK are o fereastră mult mai mare de aplicare. La ierbicidele clasice pentru porumb ai o fază optimă de 6-8 frunze maxim în care poți să aplici ierbicidul, după care începi să ai fitotoxicitate mai accentuată. Aici poți merge până la 14 frunze lejer, fără a avea semne evidente de fitotoxicitate. Pe lângă asta, am observat că prin utilizarea quizalofop-p-etil, am reușit o combatere mult mai rapidă a buruienilor graminee din porumb. Dacă la tratamentele clasice ai nevoie de 10 zile până vezi primele semne pe buruieni, că încep să se îngălbenească un pic, la quizalofop-p-etil efectul este foarte rapid. În 2-3 zile vezi că buruiana începe să se ofilească”, a declarat Fuia pentru sursa citată.

Fostul ministru a subliniat că investiția în cercetare a auns la un milion de euro pe an. El a adăugat că veniturile anuale probabil au acoperit investiția, însă se așteaptă ca abia din 2014 să fie amortizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel