Bucureşti, 17 aprilie 2013 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", organizează joi, 18 aprilie 2013, ora 17.00, la Jockey Club (București), conferința „Reconsiderarea critică a trecutului – între mit şi minimalizare. Despre Ion Gavrilă Ogoranu şi rezistenţa armată anticomunistă din România”.
Conferinţa va fi susținută de cercetătorul german de origine română William Totok şi se va concentra pe modul în care societatea românească contemporană înțelege să se raporteze la figuri controversate ale rezistenței anticomuniste, asociate atât în trecut, dar mai ales în prezent, cu manifestări ale extremei drepte în România.
Evenimentul este găzduit de Jockey Club din Bucureşti, str. Episcopiei nr. 9 (lângă Ateneul Român). Intrarea este liberă.
Despre William Totok
William Totok s-a născut în 1951 în Comloşu Mare, Timiș. A absolvit Facultatea de Filologie-Istorie la Universitatea din Timişoara şi a fost unul dintre co-fondatorii „Grupului de Acțiune Banat” (Aktionsgruppe Banat), o grupare formată din tineri autori de limbă germană din Timișoara, contestatari ai regimului comunist. Acest grup, cunoscut și sub denumirea oficială de „Cenaclul Universitar al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara”, s-a manifestat între anii 1972-1975. Pentru activitatea sa, Totok a fost arestat preventiv și reținut timp de 8 luni, până în 1976. Motivul reținerii a fost „propagandă împotriva orânduirii socialiste”. După încheierea studiilor, William Totok a funcționat pentru o perioadă ca profesor de germană și română în localitatea Tomnatic, Timiș, iar mai târziu, între 1982 și 1985, s-a mutat la Timișoara, unde a fost redactor la ziarul de limbă germană „Neue Banater Zeitung”. În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania și s-a stabilit la Berlin, devenind corespondent local pentru postul de radio Europa Liberă. A activat în Comitetul pentru Drepturile Omului din România (din cadrul Fundației „Heinrich Böll”). S-a remarcat ca scriitor și ziarist, publicând numeroase studii și eseuri istorice, literare și politice, articole, analize, eseuri radiofonice, cronici și recenzii, atât în România, cât și în alte țări. A continuat să se preocupe și de trecutul recent. În această calitate, a făcut parte din Comisia Internaţională pentru studierea Holocaustului în România și a publicat numeroase studii și volume.
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca - cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.
IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu