Cere România despăgubiri după ce Austria ne-a refuzat în Schengen? Bogdan Chirieac: Marcel Ciolacu are uși deschise

foto dcnews
foto dcnews

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunţat că îşi doreşte ca România să ceară despăgubiri pentru costurile transportatorilor, suferite din cauza faptului că Austria a refuzat intrarea ţării noastre în Schengen. 

"Am cerut colegilor mei şi până mâine la prânz să îmi prezinte o situaţie şi voi cere şi aceste sume sau statul român cred că ar fi bine să le ceară legate de costurile pe care le-au avut transportatorii pentru că nu am intrat în Schengen. Înţeleg că au fost nişte deştepţi în trecut, care au fost miniştri ai Finanţelor şi apoi prim-miniştri şi apoi s-au angajat la nişte ţinte de deficit pe care greu poţi să le atingi, asta fiind într-o perioadă de pandemie. Suntem singura ţară în acea procedură de deficit excesiv la nivel de UE.

Omul critică, dar el e responsabil. La Cîţu mă refer. A venit peste noi şi conflictul din Ucraina. Nu poţi să compari costurile pe care România le are fiind la graniţă şi având cea mai mare graniţă cu Ucraina şi impactul pe care acest război îl are asupra României şi să încerci să rămâi în acele ţinte de deficit. E absolut imposibil”, a spus Grindeanu.

Întrebat cum a calculat estimarea pierderilor suferite de România odată cu ratarea intrării în Schengen, Grindeanu a spus că "O să o calculeze colegii mei, discutând foarte mult cu operatorii. Le-am cerut de la jumătatea săptămânii care se încheie astăzi, iar mâine la prânz îmi vor prezenta din punctul de vedere al operatorilor de transport pentru că îmi este greu să fac calculele pe ce înseamnă taxe, e treaba Vămii, orele pierdute în Vămi”, a mai precizat Grindeanu, citat de Digi24, duminică.

Nu este singurul subiect pentru care România ar urma să ceară bani Comisiei Europene. Pe modelul polonez, ţara noastră ar urma să ceară bani şi pentru modernizarea căilor de transport pentru cerealele ucrainene. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat această posibilitate la Antena 3 CNN. 

"E o idee care se vehiculează de mai multă vreme, de când Eugen Tomac a dat Austria în judecată la CJUE. Depinde, s-ar putea să avem şanse, dar dacă vrem să avem şanse trebuie să se ocupe direct premierul Marcel Ciolacu. Că dacă îl laşi pe Sorin Grindeanu nu avem nicio şansă. E vorba şi de competenţă. 

Dar altminteri, Polonia a început demersuri, avem şi sprijinul partenerului strategic, SUA. Avem uşi deschise, Marcel Ciolacu are uşi deschise, la Berlin, la Olaf Scholz. Poate nu vom primi toată compensaţia, dar ceva am putea primi şi asta e important. La bugetul de astăzi al României, orice sumă de bani e binevenită. 

În plus, faţă de aderarea la Schengen, cred în continuare că darea de guvernele României şi Bulgariei a Austriei în judecată e soluţia prin care poate fi învinsă Moscova, adică premierul Karl Nehammer (n.r. cancelarul Austriei)", a declarat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel