Încoronarea Regelui Charles al III-lea va fi o ceremonie complet modificată faţă de cea a mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.
Astfel, în loc de 4 ore, cât dura în mod tradiţional, ceremonia va fi scurtată la puţin peste o oră, vor fi mai puţine ritualuri la Westminster Abbey, şi va da tonul pentru o monarhie modernă.
Iată câteva dintre lucrurile care se vor întâmpla la încoronarea Regelui Charles al III-lea, conform Daily Mail.
1. Ceremonia va dura puţin pe o oră.
2. Lista de invitaţi va fi redusă de la 8.000 de persoane la aproximativ 2.000. Sute de parlamentari şi nobili vor fi absenţi.
3. Codul vestimentar ar putea fi mai relaxat, participanţii putând să poarte şi costume, nu doar robe ceremoniale.
4. Tradiţii vechi, care durează mult, nu vor avea loc, pentru a economisi timp.
5. Prinţul William va juca un rol important în planificarea ceremoniei.
Este de așteptat ca Regele Carles al III-lea să fie încoronat pe 3 iunie 2023, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey, au declarat oficialii britanici, scrie Bloomberg.
Vorbind sub condiția anonimatului înainte de un anunț public, oficialii guvernamentali au spus că planurile sunt făcute pentru acea sâmbătă, aproape de începutul verii, deși discuțiile despre care alte zile vor deveni sărbători oficiale încă continuă. Palatul Buckingham a refuzat să comenteze acest subiect.
Încoronarea Regele Carles al III-lea ar putea avea loc la aproape 70 de ani de la încoronarea mamei sale. Evenimentul va constitui piesa centrală a zilelor de sărbătoare pentru a marca începutul domniei monarhului. Charles a urcat pe tron și a fost numit Rege luna trecută, după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a.
Până în iunie anul viitor, Regele va împlini 74 de ani, ceea ce îl va face cea mai în vârstă persoană care a fost încoronată din istoria Marii Britanii. S-a raportat încoronarea va fi o versiune mai mică și mai modestă a ceremoniilor anterioare, cu spațiu pentru reprezentanți ai diferitelor credințe și grupuri comunitare, în conformitate cu diversitatea Marii Britanii. Charles va fi încoronat alături de soția sa, Regina Consoartă, Camilla.
Ceremonia de încoronare în sine este bogată în tradiție. Regele este așezat pe un tron cunoscut sub numele de Scaunul lui Edward, ținând sceptrul și toiagul suveranului, pentru a reprezenta controlul său constituțional asupra națiunii, și orbul suveranului, pentru a reprezenta lumea creștină. După ce va fi uns cu ulei, binecuvântat și sfințit de către clerul înalt, Charles va avea coroana Sfântului Eduard așezată pe cap.
Coroana Sfântului Eduard, numită așa după ultimul rege anglo-saxon, Edward Mărturisitorul, este făcută din aur masiv și conține peste 400 de pietre prețioase, inclusiv rubine, granate și safire. Versiunea care va fi folosită anul viitor a fost făcută inițial pentru Charles al II-lea în 1661, are 30 de centimetri înălțime și 2,23 kilograme. De obicei este ținută sub pază în Turnul Londrei.
Când Elisabeta a II-a a fost încoronată în 1953, peste 8.000 de oaspeți din 129 de națiuni au călătorit la Westminster Abbey din centrul Londrei. Restricțiile de siguranță prevăd că în zilele noastre biserica poate ține doar aproximativ 2.000 de oameni, oferind o bătaie de cap pentru planificatori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu