În contextul în care cehii şi numeroşi lideri mondiali şi-au luat vineri un ultim şi emoţionant rămas-bun de la fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, ceremonia funerară publică de la Praga a fost marcată de absenţele câtorva prieteni apropiaţi ai acestuia, scrie CNN.
Dintre aceştia, fostul disident şi prieten al lui Havel Petr Uhl a refuzat să vină la ceremonie, motivând că Havel nu era un bun creştin şi că niciun alt preşedinte al Cehoslovaciei nu a mai beneficiat de o astfel de ceremonie publică. La rândul său, fostul consilier politic Jiri Pehe a declarat pentru CNN că nu este sigur nici că Havel a fost botezat.
Mai mult, înainte de ceremonie, Pehe l-a catalogat pe defunctul preşedinte ca fiind 'un politician care nu a fost un politician, catapultat în politică de istorie'.
Soţia lui Havel, Dagmar, membri ai familiei şi lideri din zeci de ţări s-au adunat vineri la impunătoarea catedrală Sfântul Vitus, ce tronează asupra capitalei Praga. Secretarul de stat american Hillary Clinton, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul britanic David Cameron s-au numărat printre cele circa 1.000 de persoane îndurerate care şi-au plecat capul în faţa coşciugului acoperit cu drapelul ceh. Ceremonia sa funerară publică este prima de acest fel organizată în Republica Cehă de la independenţă.
La finalul evenimentului, sicriul lui Havel a fost transportat la crematoriul Strasnice unde urma să aibă loc o ceremonie funerară privată doar cu membrii familiei. Urna cu cenuşa lui Havel va fi îngropată în cripta familiei sale de la cimitirul Vinohrady, alături de prima sa soţie, Olga, care a murit în 1996.
Havel, al cărui ultim mandat s-a încheiat în 2003, a murit duminică dimineaţă în somn la casa sa de vacanţă din nordul ţării. Fostul fumător înrăit în vârstă de 75 de ani s-a confruntat de-a lungul timpului cu o serie de probleme respiratorii cronice ce datează din perioada pe care acesta a petrecut-o în închisoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu