În Egipt, istoria țării devine din ce în ce mai prezentă, un nou obiectiv fiind reabilitat și deschis.
Carele faraonice și sute de artiști au performat într-o ceremonie fastuoasă, care a marcat deschiderea pentru public a Bulevardului Sfinxilor, care datează din urmă cu 3.000 de ani, din zona Luxor, Egipt.
Au fost necesari zeci de ani pentru ca o pasarelă antică să fie excavată. Porțiunea de drum are aproape 3 km lungime și leagă două dintre cele mai mari temple ale orașului.
Ceremonia de deschidere a încorporat elemente ale festivalurilor antice, care parcurgeau traseul în fiecare an. Ceremonia a inclus și muzică inspirată din poveștile scrise pe pereții templelor în hieroglife. Egiptul speră ca evenimentul să impulsioneze sectorul turistic grav lovit de pandemie și tulburările politice.
În aprilie, străzile capitalei Cairo au fost pline de personaje istorice și mitologice, parcă coborâte de pe pereții cu hieroglife. Procesiunea a avut loc într-un spectacol faraonic pentru ca sarcofagele să ajungă la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene (NMEC), noua reşedinţă a mumiilor regale, notează AFP.
Încadrate de o gardă călare, primele care negre împodobite cu motive aurii şi lumini amintind de vechile ambarcaţiuni funerare au părăsit la orele 20:00 (18:00 GMT) Piaţa Tahir şi Muzeul din Cairo, unde mumiile se odihneau de peste un secol.
Piaţa a fost închisă circulaţiei, precum şi pietonilor, la fel ca întregul traseu de şapte kilometri pe străzile capitalei Cairo până la NMEC, situat în sudul capitalei.
Sub salve de tun, carele au ajuns la noul muzeu în jurul orei 20:30, întâmpinate de preşedintele Abdel Fattah al-Sissi.
În ordine cronologică, faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.Hr.) din dinastia a XVII-a, numit "Curajosul", a condus cortegiul, închis de Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.Hr.) din a XX-a dinastie. Printre cele mai cunoscute mumii s-au numărat cele ale celebrilor suverani Hatshepsut şi Ramses al II-lea.
Scăldată într-o lumină albastră, procesiunea a părăsit muzeul centenar, însoţită de un spectacol cu figuranţi în costume de faraon, care trase de cai, sub bătăile de tobă ale unei fanfare şi pe un fundal de muzică simfonică.
Mai devreme în cursul serii, preşedintele al-Sissi a vizitat NMEC, însoţit de premierul Mostafa Madbouly şi de directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, pentru a trece în revistă o parte a colecţiilor.
"Cu profundă mândrie, mă bucur să-i întâmpin pe regii şi reginele Egiptului după călătoria lor", a scris al-Sissi pe Twitter.
Vezi și: Parada faraonilor la Cairo, Egipt. Ceremonial impresionant - GALERIE FOTO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu