Magistrații Tribunalului București vor judeca, luni, contopirea pedepselor din cele două condamnări definitive ale fostului premier, Adrian Năstase. Amânarea cauzei a fost posibilă din cauză că decizia din dosarul "Zambaccian" nu a fost motivată, astfel că dosarul nu a ajuns la instanţă.
La primul termen, instanţa Tribunalului Bucureşti care judecă cererea lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor primite prin cele două condamnări definitive a constatat că instanţa supremă nu a redactat motivarea deciziei din dosarul "Zambaccian", prin care l-a condamnat pe fostul premier la patru ani de închisoare cu executare.
De asemenea, instanţa, după ce a stabilit că este competentă să soluţioneze acest caz, a arătat că nu poate continua procesul până nu primeşte motivarea deciziei dispuse de instanţa supremă în dosarul "Zambaccian". Astfel, instanţa a arătat că va trimite o adresă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru a verifica dacă a fost redactat documentul şi a stabilit ca procesul să se reia în 3 martie.
Adrian Năstase le-a cerut judecătorilor să solicite instanţei supreme redactarea în decurs de 30 de zile a deciziei de condamnare din dosarul "Zambaccian".
Avocatul Ion Cazacu a declarat că în cazul unui eventual spor de pedeapsă intervine problema legii mai favorabile, pentru că un cod prevede că este la latitudinea judecătorului, iar celălat cod, că este un lucru automat.
"Nu pot să spun, este o apreciere a judecătorului. Şi aici, într-adevăr, intervine problema legii penale mai favorabile, pentru că un cod prevede că sporul este la latitudinea judecătorului şi nu este obligatoriu, iar celălat cod prevede acest spor ca un lucru automat. Le vom discuta la instanţă. Sporul automat va fi acela prevăzut de lege", a spus avocatul Ion Cazacu, la Tribunalul Bucureşti.
Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare.
Fostul premier ar putea să execute mai puţin de un an de închisoare, după condamnarea la patru ani în dosarul "Zambaccian", el putând cere eliberarea condiţionată după 16 luni, din care i-ar putea fi scăzute cele nouă luni de detenţie din dosarul "Trofeul calităţii", arătau atunci avocaţii acestuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News