Deputatul Remus Cernea a anunțat joi o propunere legislativă despre care spune că reprezintă o „premieră europeană”. „Este vorba despre o propunere legislativă pentru recunoașterea delfinilor drept persoane non-umane”, transmite membrul Parlamentului.
Iată anunțul pe care l-a făcut Remus Cernea pe pagina de Facebook:
„Asa cum v-am spus, astazi am anuntat si o premiera europeana. Este vorba de o propunere legislativa pentru recunoasterea delfinilor drept persoane non-umane. Un astfel de statut a mai fost recunoscut, deocamdata, de catre India, anul trecut.
Insa comunitatea stiintifica a cerut, inca din 2010, statelor si politicienilor sa faca acest pas. Eu propun astazi aceasta lege iar in eventualitatea in care voi obtine mandatul de europarlamentar, voi initia o rezolutie pe aceasta tema in Parlamentul European.
Daca Romania va adopta aceasta propunere, tara noastra avand si pe stema nationala doi delfini simbolizand Dobrogea, ar fi primul stat din Uniunea Europeana care ar acorda un astfel de statut delfinilor.
Mai jos este draftul propunerii legislative:
Proiect de lege pentru recunoaşterea delfinilor drept persoane non-umane
Art. 1 Toate speciile de delfin se bucură de protecţie specială pe teritoriul României, iar fiecare individ al acestor specii este considerat persoană non-umană.
Art. 2 În sensul prezentei legi, prin persoană non-umană se înţelege o fiinţă înzestrată cu inteligenţă dezvoltată şi cu capacitatea de a avea relaţii sociale complexe, care nu aparţine speciei umane şi care se bucură de următoarele drepturi: (1) Dreptul la viaţă. (2) Dreptul la integritate corporală şi de a nu fi supus la acte de cruzime. (3) Dreptul la libertate de mişcare în mediul său de viaţă şi de a nu fi capturat şi ţinut în captivitate cu alt scop decât acela de a fi tratat medical sau salvat de la un pericol iminent. (4) Dreptul de a fi protejat în mediul de viaţă şi de a nu fi îndepărtat de grupul sau familia din care face parte.
Art. 3 Încălcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisă şi se sancţionează cu pedepsele echivalente prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane.
Art. 4 Deţinerea în captivitate a delfinilor fiind interzisă prin Art. 2 alin. 3 al prezentei legi, în termen de cel mult 12 luni de la intrarea acesteia în vigoare, delfinii ţinuţi în captivitate vor fi eliberaţi sub stricta supraveghere a unor specialişti în domeniul protecţiei acestor specii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci