Ministrul Sănătății, Alexanru Rafila, spune că e nevoie de multă imaginație pentru a crede că certificatul verde se va aproba săptămâna viitoare, dar și dacă acest lucru se va întâmpla, cu un termen de introducere între 2 și 4 săptămâni se va ajunge la descreșterea numărului de cazuri.
Alexandru Rafila a fost întrebat dacă va fi adoptat certificatul verde. „Dacă avem noi doi multă imaginație și este aprobat săptămâna viitoare și se dă un termen de introducere de 2-3-4 săptămâni ne apropiem, probabil de zona de descreștere”, a răspuns ministrul Sănătății, la Antena 3.
Ministrul precizează că a fost întrebat dacă sprijine proiectul inițial al președintelui PNL, Florin Cîțu, care era extins nu numai la personalul medical, și și la alte câteva categorii socio-profesionale.
„Știu că vrea să extindă și la alte categorii. Era o discuție dacă numai la stat sau numai la privat. Mi se pare o chestiune care era nici un sens, pentru că virusul nu cred că știe dacă cineva a angajat în sectorul public sau în sectorul privat”, a spus Alexandru Rafila.
Deocamdată în România transmiterea variantei Omicron este una sporadică, dar în una - două săptămâni este foarte probabil să devină o transmitere comunitară susținută, a spus, duminică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a spus că deocamdată Omicron în România are o transmitere sporadică, dar asta nu înseamnă că lucrurile vor rămâne așa.
„Este o transmitere sporadică în acest moment a variantei Omicron, însă e foarte probabil ca în perioada următoare, adică în următoarele 1 - 2 săptămâni să devină o transmitere comunitară susținută a variantei Omicron”, a spus ministrul Sănătății, la Antena 3.
Întrebat dacă există simptomatologie diferită la care oamenii trebuie să fie atenți și să își dea seama că e vorba despre Omicron, Rafila a spus că există studii care arată, de exemplu, că două dintre semnele oarecum tipice pentru Omicron sunt durerea de gât oarecum modificată, o durere mai puțin intensă, mai degrabă ca un soi de mâncărime și transpirații abundente în timpul nopții.
Bineînțeles, și alte simptome ale COVID-19 trebuie luate în seamă, potrivit ministrului. Este vorba de astenie, dureri, musculare, mialgii, febra și câteodată un sindrom digestiv, un sindrom diareic, citează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu