Europarlamentarul USR-PLUS Dragoş Pîslaru a explicat cum funcţionează Certificatul UE COVID-19, aprobat prin vot de Parlamentul European.
"Parlamentul European a spus „Da” Certificatului UE COVID-19 prin votul său final, votând majoritar pentru documentul care vine să simplifice deplasarea noastră pe teritoriul UE, fără discriminare. Certificatul NU este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ține loc de pașaport, prin urmare NU este o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație.
Am spus-o și o s-o mai spun: libera circulație pe teritoriul UE este esențială pentru a reveni cât mai curând la viața în care putem plănui din nou călătorii de muncă sau de plăcere, în care ne putem revedea rudele și prietenii de departe. Pandemia a venit fără o dată de expirare, iar asta ne forțează zi de zi să ne adaptăm eficient, cu rapiditate", a scris Dragoş Pîslaru pe Facebook.
"Se va numi „certificat UE COVID-19” - și nu „adeverință electronică verde” (cum propusese Comisia Europeană).
Poate fi emis electronic sau pe hârtie.
Ar trebui să fie valabil timp de 12 luni.
Titularii certificatului nu ar trebui să fie supuși restricțiilor de călătorie suplimentare precum carantina, autoizolarea sau testarea", a mai scris europarlamentarul.
"Asta înseamnă că statele membre trebuie să își armonizeze măsurile și cadrul juridic pentru ca certificatul UE să funcționeze fără probleme în paralel cu orice inițiativă instituită de state pentru depășirea pandemiei. Adică să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen).
Statele membre nu sunt obligate să accepte doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19 menționate în certificat. Decizia rămâne la latitudinea fiecărui stat membru.
Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre către care vom călători. Nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Toate celelalte reglementări sunt similare cu forma cunoscută a regulilor GDPR.
Foarte important: așa cum menționam și în postarea anterioară pe această temă: pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu s-au vaccinat sau care nu își permit efectuarea de teste, am subliniat în textul adoptat azi că statele membre UE ar trebui să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite.
În aceeași notă, pentru a urgenta redresarea statelor, vaccinurile trebuie să fie produse la scară largă, la prețuri accesibile, apoi alocate la nivel mondial.
Am demontat zilele trecute câteva dintre miturile care au circulat sau mai circulă încă pe tema certificatelor de vaccinare, vă las link în primul comentariu.
Propunerea legislativă a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 de abțineri.
În acest moment, diversele certificate de vaccinare/test/recuperare deja circulă în cele 27 de state membre. Certificatul unitar, european, pune capăt unei situații de restricții incoerente de pe teritoriul a diverse state UE. Iar odată cu intrarea în vigoare a adeverințelor de vaccinare, statele membre sunt obligate să nu mai aplice alte măsuri restrictive (carantină/izolare, teste la graniță etc.)", a concluzionat Dragoş Pîslaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News