De luni, 25 octombrie, certificatul verde va deveni obligatoriu în mai multe locuri din România, potrivit ultimei hotărâri CNSU.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat astăzi o hotărâre prin care propune ca angajații la stat și cei din clădiri de birouri private să poată avea acces la job doar cu Certificatul verde, mai precis dacă fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.
”Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.”
Dar deşi măsura aceasta va intra în parcurs parlamentar, pentru a deveni lege, o altă măsură îi va opri pe cei 70 % dintre români care nu s-au vaccinat să intre în o sumedenie de locuri publice.
"Se propune ca accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligația de a verifica la intrarea în locație, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID-19 care va fi scanat de personalul propriu, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau în limba română.
Se propune ca prevederile alin. (1) să se aplice și pentru operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan", se arată în Hotărârea CNSU.
Deşi nu sunt menţionate explicit, vorbim aici de accesul în mall-uri, primării, birouri ale ANAF, birouri ale Registrului Auto Român, printre altele. De asemenea, este posibil ca românii să nu mai poată intra în bănci, dacă acestea sunt în clădiri cu mai mulţi angajaţi, fără certificat verde. Asta pentru că hotărârea CNSU presupune ca acesta să fie obligatoriu în clădiri cu mai mult de 50 de lucrători.
Măsura s-ar aplica şi la Poştă, dar şi la serviciile de Evidenţa Populaţiei, pentru românii care trebuie să depună sau să ridice acte.
De asemenea, sub 50 de lucrători nu au nici spitalele şi nici multe şcoli, ceea ce înseamnă că accesul în una dintre aceste instituţii s-ar putea face, de luni, doar cu certificat verde, în lipsa unei reglementări mai clare. Deşi şcolile intră în vacanţă de luni timp de două săptămâni, hotărârea CNSU de vineri va fi în vigoare pentru următoarele 30 de zile.
Conform lui Raed Arafat, nici hotelurile nu vor mai primi români care nu s-au vaccinat sau care nu au trecut prin boală începând de luni.
Tot peste 50 de angajaţi au şi ministerele, dar şi sediile centrale ale Poliţiei Române, iar conform CNSU "se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării".
Asta presupune că angajaţii din instituţiile publice şi private, dar şi cei care au nevoie de astfel de servicii, ar putea fi obligaţi să se vaccineze pentru a mai putea avea acces în clădirile respective.
Se ridică, astfel, o întrebare cheie. Instituţiile publice şi firmele cu mai mult de 50 de angajaţi le vor cere angajaţilor să se vaccineze? Sau vor prefera să îi trimită pe aceştia în şomaj tehnic pe perioada restricţiilor severe?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News