Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a făcut mai multe precizări cu privire la obligativitatea prezentării unui certificat verde de către angajaţii din sistemul sanitar.
”După cum aţi văzut ieri, ministerul Sănătăţii a pus în transparenţă decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical, respectiv pentru personalul din IGSU şi Inspectoratul General de Aviaţie, dar şi pentru angajaţii din laboratoarele medicale. Este o măsură necesară în această perioadă, o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă, este un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern şi cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. Practic, pentru personalul medical sunt trei posibilităţi: dacă sunt vaccinaţi cu schema completă, dacă au trecut prin boală şi sunt sub 180 de zile de la sfârşitul bolii, respectiv dacă se testează cu test rapid antigen sau test PCR.
Legea prevede ca în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată şi nici nu a trecut prin boală, trebuie să prezinte conducătorului unităţii medicale respective aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziţie gratuit vaccinul, există această posibilitate. Şi vreau să amintesc că 70% din medicii din unităţile sanitare sunt vaccinaţi.
Dacă nu se prezintă aceste teste, va fi suspendat contractul individual de muncă, iar după 30 de zile de la suspendare poate avea loc şi încetarea relaţiilor contractuale. Sancţiuni se aplică şi conducătorului unităţii sanitare în cazul în care nu se respectă prevederile acestei legi", a declarat Cseke Attila, la scurt timp după ce s-a vaccinat cu doza a treia.
"Avem 15 state în lume, unele în UE, care au impus vaccinarea obligatorie. Noi, prin acest proiect, spunem că cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze. E o nuanţă. Alte state au impus vaccinarea obligatorie. Statul român a pus la dispoziţie tuturor vaccinul, gratis. Eu cred că cei care lucrează în sistemul medical cred în ştiinţă medicală, tehnologie, că doar nu facem medicină doar punând mâna pe pacient. Atunci, este absolut logic ca personalul medical să fie vaccinat. Dacă totuşi există persoane care din diferite motive nemedicale, pentru că la cei cu justificare există excepţii, nu doresc să se vaccineze, pentru protecţia pacienţilor în primul rând e luată măsura. Cum poate fi redusă la zero posibilitatea de infectare în spitale? Prin faptul că toţi cei din spitale sunt vaccinaţi sau testaţi!", a mai punctat Cseke Attila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu