Certurile în cuplu au un puternic impact negativ asupra sănătății, confirmă un studiu efectuat de o echipă de cercetare de la Universitatea din Michigan.
Cercetările au arătat că neînţelegerile pot duce la eliberarea crescută a hormonilor de stres, dereglări ale funcţiei inimii şi a sistemului imunitar.
Autorii au monitorizat 373 de cupluri pentru a afla în ce măsură conflictele partenerilor în privinţa unor subiecte despre copiii, bani sau modul de petrecere a timpului liber au impact negativ asupra sănătăţii, relatează theguardian.com.
Conflictul duce la inflamație în corp
Conflictul într-o relaţie poate duce la inflamaţie în organism, modificări ale poftei de mâncare şi eliberarea crescută a hormonilor de stres, dereglări ale funcţiei inimii şi ale sistemului imunitar.
Certurile afectează negativ sănătatea ambilor parteneri, deşi se pare că există un impact mai mare asupra bărbaţilor.
Căsătoria, efecte controversate
Unele studii au arătat că persoanele căsătorite trăiesc mai mult decât cei divorţaţi, văduvi sau celibatari. „Ei au o bună sănătate mentală, sunt mai puţin susceptibili în a dezvolta boli şi se vindecă mai repede atunci când sunt bolnavi", spun studiile.
Cu toate acestea, rezultatele noului studiu contestă ideea că mariajul este întotdeauna un lucru bun atunci când vine vorba de sănătate şi bunăstare.
„Experienţa unui conflict puternic într-o relaţie este extrem de dăunătoare sănătăţii, comparabilă cu fumatul sau alcoolul”, a explicat cercetătorul Rosie Shrout.
„Nu vorbim despre micile conflicte care, inevitabil, apar într-o relaţie. În schimb, certurile frecvente de-a lungul mai multor ani cu siguranţă vor avea un impact anegativ supra sănătăţii partenerilor. Este important să învăţăm să comunicăm eficient pentru a minimiza pagubele", a declarat cercetătorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu