Cerul înceţoşat de poluare deasupra conferinței COP28 din Dubai

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Sclipitorul orizont din Dubai dominat de zgârie-nori a fost învăluit într-o ceaţă descrisă drept "nesănătoasă", duminică, în timp ce mii de delegaţi luau parte la COP28, cea de-a 28-a conferinţă a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, dedicată efectelor dăunătoare ale poluării atmosferice, transmite AFP.

Indicele de calitate a aerului a atins valoarea de 155 de micrograme pe metrul cub din cauza poluării cu PM2,5 - particulele fine cele mai dăunătoare deoarece pot pătrunde în sânge - conform WAQI.info.

Atunci când calitatea aerului este "nesănătoasă", a avertizat acest instrument de monitorizare în timp real, "toată lumea poate să înceapă să simtă efecte asupra sănătăţii; persoanele din grupuri mai sensibile pot resimţi efecte mai grave asupra sănătăţii".

O atmosferă înceţoşată a fost observată în primele zile ale COP28, unde negociatorii vizează încheierea unui acord la nivel mondial în vederea reducerii emisiilor de carbon şi pentru frânarea schimbărilor climatice accelerate de activităţile umane.

Aproximativ 80.000 de persoane s-au înscris pentru a participa la cea mai amplă ediţie de până în prezent a acestui eveniment, desfăşurată în Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume.

Ziua de duminică este dedicată "sănătăţii" în cadrul COP28, unde discuţiile se concentrează în special asupra calităţii aerului şi a efectelor nocive ale schimbărilor climatice.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), poluarea aerului în mediul exterior cauzată de emisiile provenite de la arderea combustibililor fosili ucide peste patru milioane de persoane pe an, prin creşterea riscului de boli respiratorii, accident vascular cerebral, probleme cardiace, cancer pulmonar, diabet şi alte afecţiuni.

Efectele nocive sunt cauzate parţial de microparticulele PM2,5, care provin în principal din arderea combustibililor fosili în urma activităţilor de transport şi industriale.

COP28 se desfăşoară la o distanţă de aproximativ 11 kilometri de complexul energetic şi de desalinizare a apei de mare Jebel Ali, care găzduieşte cea mai mare centrală electrică pe gaz din lume.

Alte două infrastructuri poluante sunt, de asemenea, situate în apropiere, portul Jebel Ali şi Aeroportul Internaţional Al Maktoum, în timp ce la 200 de kilometri spre vest se află câmpul petrolier Bab din Abu Dhabi, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel