Gabriela Băncilă, director operaţional ANM, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS despre semnele populare care prevestesc schimbarea vremii, dar şi despre modul în care acestea sunt percepute de meteorologi.
Spre exemplu, se spune în tradiţia populară că cerul roşu seara este semn de furtună a doua zi, sau că zborul unor păsări spre o pădure sau dinspre ea înseamnă că vine ploaia.
"Toate aceste semne, toate aceste estimări despre cum va fi vremea plecând de la ceea ce remarcăm în jurul nostru, se datorează unor fenomene fizice. Masele de aer cald dinspre latitudini sudice au în general, în funcţie de configuraţia respectivă, o anumită încărcare cu particule de praf.
Aşa se întâmplă şi cu păsările care, în iminenţa unei furtuni, zboară spre sau dinspre o pădure. E vorba de presiunea atmosferică care scade, despre gradul de umezeală din aer. De aceea, aceste semne pe care noi oamenii le vedem sunt resimţite şi de mediul înconjurător", a declarat Gabriela Băncilă.
Aceasta a vorbit şi despre cum văd meteorologii aceste superstiţii. Spre exemplu, în tradiţia populară se crede că dacă un porc umblă cu paie în gură, atunci acesta prevesteşte venirea frigului, în timp ce ieşirea ursului din bârlog prevesteşte venirea primăverii.
"Pe diverse continente sunt diverse astfel de semne, extrem de cunoscute. Chiar dacă sursa lor nu se mai cunoaşte, este un folclor meteorologic. Uneori se potrivesc, alteori nu. Meteorologii care sunt deja trecuţi şi care conştientizează zilnic cât poate fi de impredictibilă atmosfera pe termen scurt, privesc aceste evenimente ca pe nişte evenimente de PR. Ne binedispun pe toţi, dacă le luăm ca atare. Se vorbeşte şi despre ursul din bârlog, care ieşea mai devreme de acolo. În momentul de faţă nu se mai pune problema de aşa ceva, pentru că efectele schimbărilor climatice şi ale dezvoltării antropice sunt foarte mari", a mai spus aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci