Şoferii din Ţara Galilor au avut parte de spaima vieţii lor. Cerul s-a luminat brusc şi a căpătat nuanţe albastre, deşi afară era întuneric beznă la acel moment.
Camerele de bord ale şoferilor au surprins momentul care a avut loc weekendul trecut. Oamenii s-au tot întrebat de atunci dacă luminile au fost rezultatul unor artificii lansate cu ocazia Halloweenului sau dacă a fost vorba de explozii solare, având în vedere că după acele lumini au venit şi câteva mici pene de curent în Cardiff, Newport, Port Talbot, dar şi în sud vestul Angliei.
Un purtător de cuvânt al companiei Western Power a spus, pentru Wales Online, că "penele de curent au fost provocate de o problemă la reţeaua naţională. Aceste probleme sunt cercetate".
Driving home from work in newport and caught this on my dashcam#SolarFlare pic.twitter.com/Jr1Q5aBd8V
— ????????????Abbz Kebabz???????????? (@tinsytee) October 31, 2021
La începutul săptămânii trecute, experţii astronomi au avertizat că o puternică furtună solară, cunoscută drept explozie de clasa X1, va lovi Pământul. Acestea sunt explozii solare intense, care trimit radiaţii puternice de pe Soare spre Pământ. Acestea nu pot trece prin atmosferă şi nu pot afecta populaţia, dar pot fi suficient de puternice încât să provoace probleme reţelelor electrice, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene.
NASA a anunţat că aceste furtuni solare pot provoca flashuri de lumină şi că unele dintre acestea ar fi putut fi văzute chiar de Halloween. Spre exemplu, se pare că scoţienii au putut să vadă chiar şi aurora boreală weekendul trecut datorită puterii uriaşe a explozilor solare recente.
"Vremea severă a dus la probleme minore la staţia noastră din sudul Ţării Galilor. Nu au fost afectaţi consumatori casnici, iar reţeaua naţională lucrează normal, fără alte probleme", a transmis un purtător de cuvânt al reţelei naţionale de electricitate.
Solar Orbiter, o misiune lansată în februarie 2020 şi condusă în parteneriat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi agenţia spaţială americană NASA, s-a apropiat cel mai mult de Soare un an mai târziu, la 10 februarie. Oamenii de ştiinţă continuă să analizeze datele înregistrate cu această ocazie, înainte ca sonda să îşi înceapă activitatea ştiinţifică oficială, în noiembrie.
Analizând datele înregistrate în timpul apropierii de Soare, cercetătorii au observat două ejecţii de masă coronală - explozii solare -, fenomene ce se produc în momentul în care Soarele proiectează în spaţiu plasmă din atmosfera sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu