EXCLUSIV  CET-uri sau centrale proprii. Dumitru Chisăliță, despre energia viitorului: Cred că există doar două sisteme ce pot concura la încălzire

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Dumitru Chisăliță,  preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a spus care vor fi sursele de energie în viitor.

Alegeri prezidentiale 2024

În cadrul emisiunii „Totul despre bani“, la DC News, Dumitru Chisăliță,  preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a explicat care vor fi sursele de energie în viitor atât din punct de vedere al costurilor, cât și din punct de vedere al protecției mediului:

„Dacă ne uităm la ce s-a întâmpla în România în ultimii 30 de ani, sistemele de încălzire centralizată nu mai au viitor. Într-o proporție de peste 80% au dispărut sistemele centralizate și prima tendință ar fi să spunem că nu. În același timp trebuie să ne uităm și la ceea ce înseamnă modul de a ne încălzi în viitor.

Avem combustibilii clasici, de exemplu gazul natural, care este din ce în ce mai redus, avem foarte multe restricții de mediu pe care România și le-a asumat.

Pe lângă aceste lucruri se suprapun și alte elemente care au apărut în noul program Fit For 55 privind anumite activități voluntare, inclusiv problema legată de diminuarea utilizării gazelor naturale în instalații proprii. Nu e o cerință la nivelul Uniunii Europene, dar este o tendință care există în momentul de față“, a explicat Dumitru Chisăliță.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Motivul principal al creșterii prețurilor la energie. Chisăliță: Avea scopul să ajute piața să funcționeze, dar a avut un efect pervers

Chisăliță: Există doar două sisteme

„Ținând seama de toate aceste considerente, putem să vedem că pentru aglomerările urbane, singura abordare este cea a sistemelor de termoficare. Pe termen lung, gazul natural nu va mai fi sursa principală și trebuie să ne gândim la alte sisteme.

Cred că există doar două sisteme ce pot concura la încălzirea viitoare și să respecte atât elementele de cost, să fie suportabile din punct de vedere al prețului, cât și să respecte elementele de mediu. Aici vorbim de sursa geotermală și de SMR-uri (n.r. reactoare modulare mici), acele mici module nucleare care au capabilitatea să fie amplasate în mai multe locații din România, inclusiv în perimetrul de siguranță al localităților, și care ar putea să furnizeze agent termic și astfel să găsim acea ecuație.

O formă de energie care să ajungă în casa oamenilor pentru a-i încălzi, să fie cu puține emisii de mediu și în același timp să fie suportabilă din punct de vedere al costurilor“, a spus, la DC News, la emisiunea „Totul despre bani“, Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  ”Nu există viață după Rusia”. Scenariul în care resursele s-ar putea bloca: De ce nu închide Putin robinetul

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel