Cetatea Capidava: Supraveghere a lucrărilor, după restaurarea eronată

foto: capidava.ro
foto: capidava.ro

 Comisia Naţională Limes consideră că finalizarea proiectului de restaurare a Cetății Capidava este importantă pentru conservarea părţilor structurale originale ale ansamblului, pentru soarta şi rolul său public şi afirmă că va monitoriza pe mai departe nivelul calităţii intervenţiilor, astfel încât lucrările să afecteze cât mai puţin monumentul. 

"Este esenţial ca intervenţiile să afecteze cât mai puţin monumentul şi să fie reversibile, conform principiilor internaţionale la care România a aderat. Comisia Naţională Limes constată disponibilitatea la un dialog ştiinţific constructiv a tuturor părţilor implicate în ducerea la bun sfârşit a acestui proiect, salutând încă o dată implicarea directă a domnului ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale în deblocarea acestui dialog. Considerăm că singura cale pentru finalizarea, în condiţii optime, a acestui proiect este continuarea acestui dialog, pe baza căruia se pot găsi cele mai bune soluţii de corectare a aspectelor semnalate de către noi şi de către comisia specială desemnată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la propunerea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi Comisiei Naţionale de Arheologie", precizează un comunicat al Limes, postat duminică pe site-ul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. 

Comisia Naţională Limes se pronunţă ferm împotriva unor soluţii de restaurare care pot afecta grav autenticitatea şi integritatea monumentului. 

"În aceste condiţii, credem cu tărie că soluţiile de corectare, agreate de toate părţile implicate în implementarea proiectului de restaurare de la Capidava, se vor constitui într-un ghid de bune practici sui generis care să nu mai permită pe viitor, în momentul implementării altor proiecte de restaurare a unor obiective antice de pe teritoriul României, adoptarea unor soluţii neconforme cu principiile UNESCO şi în totală contradicţie cu recomandările Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi Comisiei Naţionale de Arheologie", mai precizează comunicatul. 

Semnal de alarmă

Potrivit declaraţiei Comisiei Naţionale Limes cu privire la autenticitatea şi integritatea cetăţii antice Capidava, postată în toamna anului 2016 pe site-ul Ministerului Culturii, situaţia monumentului era caracterizată drept "deosebit de gravă". 

"Astfel, ceea ce se găseşte la faţa locului în şantierul abandonat de peste 10 luni, în absenţa unui constructor care să finalizeze proiectul, este o reconstrucţie perimetrală a cetăţii, cu intrări sub arcadă de cărămidă în turnuri, cu zone în care, peste structura originală preexistentă începerii lucrărilor în 2015, s-a ajuns până la dublarea înălţimii păstrate a curtinelor. Consecinţă directă a modului în care s-a proiectat, avizat şi executat intervenţia asupra zidurilor, turnurilor şi a celor două porţi (principală şi secundară - poternă), cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate şi integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naţionale în cadrul Programului Naţional Limes", se afirma în declaraţie, conform Agerpres.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel