Cetățeanul chinez care a jurat credință Taiwanului a fost încarcerat

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un bărbat chinez care consideră că i-au fost încălcate drepturile în justiția din China a jurat loialitate pentru Taipei.

Un scriitor dizident din orașul chinez din sud-vestul Chongqing, care a jurat credință Taiwanului, în semn de protest față de poliție, a fost recent reținut pentru 15 zile într-un centru de detenție local, a aflat Radio Free Asia.

Liu Ermu, un critic de lungă durată al Partidului Comunist Chinez aflat la putere, a jurat în august că își va schimba loialitatea în favoarea guvernului democratic al Taiwanului, dacă un tribunal nu va decide în favoarea sa într-un proces administrativ intentat împotriva poliției.

Taiwan, care a văzut recent alegerea unui președinte din partea Partidului Progresist Democratic pentru un al treilea mandat consecutiv, lucru fără precedent, nu a fost niciodată condus de Partidul Comunist Chinez și nici nu a făcut parte din Republica Populară Chineză, deși Beijingul revendică insula ca fiind a sa.

Taiwan fost guvernat ca un stat suveran sub numele de Republica Chineză din momentul în care guvernul Kuomintang a fugit pe insulă după ce a pierdut războiul civil împotriva comuniștilor lui Mao Zedong pe continent în 1949.

Liu și-a făcut jurământul după ce Tribunalul Poporului din comitatul Xiushan a respins plângerea sa cu privire la modul în care poliția a gestionat o dispută la locul de muncă, pe care aceștia au caracterizat-o drept o "bătaie", în timp ce Liu a insistat că acționa în autoapărare.

"Am simțit că sunt persecutat în China", a spus el. "Am avut impresia că legea nu putea să mă protejeze sub acest guvern, așa că mi-am manifestat deschis credința față de guvernul Republicii Chinei - Taiwan."

"Teritoriul revendicat de Republica Chineză include China continentală", a declarat Liu.

Liu a fost plasat în detenție administrativă la 30 decembrie, înainte de alegerile prezidențiale și legislative din Taiwan din 13 ianuarie.

"Trei polițiști au venit și i-au dat o citație soției mele, apoi au readus în discuție o sentință de 15 zile suspendată în 2021. M-au dus la departamentul de poliție din comitatul Youyang", a spus el într-un interviu pentru RFA după eliberarea sa.

"Presupun că voiau în principal o modalitate de a mă ține sub control înainte să înceapă alegerile din Taiwan", a adăugat el.

"Dorința" de democrație

Liu a declarat că și-a făcut jurământul pentru a atrage atenția asupra sistemului democratic al Taiwanului.

Taiwan a fost condus ca o colonie japoneză în cei 50 de ani anteriori sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, dar a fost redat Republicii Chineze din 1911 sub guvernul Kuomintang ca parte a acordului de reparații postbelice al Tokyo-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel