Cetățeni din Bangladesh, Siria și Irak au încercat să iasă ilegal din România. Polițiștii de frontieră i-au găsit ascunși în două TIR-uri

Foto: Poliția de Frontieră
Foto: Poliția de Frontieră

Au fost depistați cetățeni străini care încercau să iasă ilegal din țară.

Poliţiştii de frontieră arădeni din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac au depistat, în total, 12 cetăţeni din Bangladesh, Siria și Irak care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi în două TIR-uri, transmite Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă.

În ultimele 24 de ore, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din țară, doi cetățeni turci, aflați la volanul unor ansambluri rutiere înmatriculate în Turcia. Șoferii transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, fructe congelate si pepene verde pentru societăți comerciale din Elveția și Germania.

În urma efectuării controlului amănunţit al mijloacelor de transport, au fost descoperiţi, ascunşi în semiremorcă, respectiv în cabina șoferului, în total, 12 cetăţeni străini.

Persoanele au fost preluate și transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din Bangladesh, Siria si Irak, ce intenționau să treacă în mod fraudulos frontiera de stat.

Având în vedere aspectele constatate, poliţiştii de frontieră au demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru șoferi și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii depistați ascunși în mijloacele de transport, urmând ca la finalizarea acestora, să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Traficul de la frontieră

În data de 24.08.2024, polițiștii de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile pentru trecerea frontierei (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) pentru peste 520.000 de persoane, cetățeni români și străini, şi aproximativ 147.000 de mijloace de transport care au tranzitat fro­ntiera.

Astfel, pe sensul de intrare în România, prin punctele de frontieră terestre, dar și prin cele aeriene și maritime (sosiri din state non Schengen) au fost efectuate formalitățile de intrare în țară pentru 194.537 persoane. Totodată, au intrat în țară 54.411 mijloace de transport.

În ceea ce privește cetățenii ucraineni, pentru aceștia lucrătorii noștri efectuează formalitățile de control la trecerea frontierei, în conformitate cu reglementările naţionale şi comunitare în domeniu, începând cu data de 10.02.2022, până la 24.08.2024, la nivel naţional, intrând în România 9.713.103 cetăţeni ucraineni.

Începând cu 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime din întreaga țară nu mai efectuează formalitățile de control pentru persoanele care călătoresc în spațiul Schengen, însă împreună cu colegii de la poliție, imigrări și jandarmerie, realizează acțiuni polițienești punctuale pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate faptele ilegale.

Peste 5000 de verificări în eDAC

Pentru realizarea acestor verificări, lucrătorii dispun de terminale mobile conectate la bazele de date relevante ale autorităților române, dar și la cele din Spațiul Schengen, efectuând, în ultimele 24 de ore, peste 5.400 de verificări în aplicația eDAC.

În situațiile în care au fost abateri de la normele legale, în ultimele 24 de ore, în  zonele de competenţă - punctele de trecere, dar şi la „frontiera verde” - poliţiştii de frontieră au constatat 153 de fapte ilegale (78 infracţiuni şi 75 contravenţii) prin care a fost încălcată legislaţia română.

În urma constatării faptelor ilegale de către polițiștii de frontieră, au fost aplicate amenzi în valoare de 54.960 lei și au fost ridicate în vederea confiscării, bunuri în valoare de aproximativ 510.000 lei, care au fost oprite de la comercializare, cu scopul de a proteja consumatorii.

De asemenea, nu s-a permis intrarea în ţară a 28 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 21 cetăţeni români din diferite motive legale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel