UPDATE // Românii evacuați din Afganistan au ajuns acasă. Iohannis: Misiunea a avut loc în condiții extrem de dificile

Foto: Facebook Forțele aeriene române
Foto: Facebook Forțele aeriene române

Cetăţenii români evacuaţi din Afganistan au ajuns sâmbătă în ţară, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, informează Ministerul Afacerilor Externe și MApN.

UPDATE 2:

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu la sosirea a 15 cetăţeni români repatriaţi din Afganistan, că demersurile în cadrul celulei de criză inter-instituţionale vor continua pentru a putea evacua şi ultima persoană care şi-a exprimat dorinţa în acest sens, dar care nu a putut ajunge din raţiuni de securitate "extrem de dificile" la aeroportul din Kabul.

"Ne vom preocupa în continuare şi de unele categorii vulnerabile cum sunt jurnaliştii afgani, dintre care am încercat, de asemenea, să evacuăm ieri şi vom ţine contactul cu toţi cetăţenii români încă aflaţi în Afganistan, fie că vor sau nu să fie repatriaţi. Mă bucur că în aceste zile am reuşit să scoatem din Kabul şi şapte cetăţeni ai unor state partenere, cinci cetăţeni bulgari, un american şi un britanic", a afirmat ministrul român de Externe.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a salutat revenirea în țară a cetățenilor români.

Șeful statului a subliniat că operațiunea de evacuare a avut loc în condiții extrem de dificile.

„Salut revenirea în țară, astăzi, a 15 cetățeni români dintre cei 16 evacuați din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni. Ei se adaugă celorlalți peste 30 de cetățeni români evacuați în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de Celula de criză interinstituțională, activată la data de 13 august de către ministrul Afacerilor Externe.

Repatrierea compatrioților noștri a avut loc în condiții extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare, și este cu atât mai important de remarcat efortul autorităților române pentru derularea cu succes a misiunilor.

Celula de criză interinstituțională, activată de Ministerul Afacerilor Externe și coordonată de acesta împreună cu Serviciul de Informații Externe, la care participă și Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Informații, a derulat acțiuni ample și dificile pe parcursul ultimei săptămâni, care au condus la evacuarea în siguranță a cetățenilor români și a cetățenilor altor state partenere.

Am fost informat în permanență de Celula de criză interinstituțională despre derularea acțiunilor de evacuare a cetățenilor români și cetățenilor afgani pentru care s-a decis evacuarea în România.

Autoritățile române vor continua eforturile de evacuare a cetățenilor noștri care încă se află în Afganistan și care doresc să fie repatriați, precum și a cetățenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află în situație vulnerabilă”.

Doresc să mulțumesc autorităților române implicate în coordonarea și derularea cu succes a acțiunilor Celulei de criză interinstituționale și tuturor reprezentanților acestor instituții care au participat la activitatea Celulei de criză”.

Știrea inițială:

"Cetăţeni români care au fost evacuaţi din Afganistan ca rezultat al demersurilor Celulei de criză interinstituţionale, convocată în data de 13 august de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, sosesc în România astăzi, 21 august, la bordul aeronavei Forţelor Aeriene Române", se precizează într-o informare de presă transmis de MAE.

Conform sursei citate, aeronava Forţelor Aeriene Române care a evacuat, în aceste zile, cetăţeni români şi străini de pe Aeroportul Internaţional din Kabul, va ateriza în jurul orei 13,00 la Baza 90 Transport Aerian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel