O formațiune suspectă se deplasează prin galaxia noastră.
Publicitate
Descoperirile recente au scos la lumină o structură imensă, asemănătoare unui val cosmic, cunoscută sub numele de Valul Radcliffe. Acest val fascinant se întinde pe o distanță impresionantă de 9.000 de ani-lumină și străbate unul dintre brațele spiralate ale galaxiei noastre, scrie space.com.
Valul Radcliffe, o conglomerare gazoasă în continuă formare de stele, nu stă în loc, se pare. Aflat la doar 500 de ani-lumină distanță de sistemul nostru solar, acest fenomen cosmic masiv este în continuă mișcare, împletindu-se și evoluând în timp și spațiu. În loc să se limiteze doar la orbitarea în jurul centrului galactic, Valul Radcliffe aduce o dimensiune dinamică în peisajul cosmic al Căii Lactee, captivant privitorii și cercetătorii deopotrivă.
Mai jos, o simulare grafică a Undei Radcliff:
Sub îndrumarea astrofizicianului Ralf Konietzka de la Universitatea Harvard, o echipă de cercetători a utilizat datele furnizate de nava spațială Gaia pentru a aprofunda înțelegerea experților asupra proprietăților tridimensionale ale Căii Lactee. Gaia a efectuat o cartografiere meticuloasă a galaxiei, înregistrând cu precizie poziția, mișcarea și viteza stelelor, oferind cercetătorilor o perspectivă fără precedent asupra structurii și dinamicii acesteia.
Astfel, cercetătorii au putut detecta Unda Radcliffe în 2018 și au continuat investigațiile în 2020. Analiza detaliată a dezvăluit că această undă are o formă ondulată, asemănătoare unui șarpe cosmic care serpuieste prin întreaga Cale Lactee. Mișcarea acestei unde este probabil influențată de gravitația exercitată de materia normală din galaxie, iar posibil de exploziile de supernove din trecut și interacțiunile cu alte galaxii. Studiile sugerează că Unda Radcliffe ar putea fi legată de formarea bulei spațiale în care este cuprinsă Calea Lactee.
În trecut, Calea Lactee a interacționat cu alte galaxii, iar cercetările actuale indică faptul că materia întunecată are un rol semnificativ în modelarea generală a structurii galaxiei noastre. Sunt formulate diverse teorii cu privire la originea mișcării distincte a Undei Radcliffe, de la explozii de supernove la interacțiuni cu alte galaxii. Pe măsură ce cunoștințele noastre despre Calea Lactee continuă să avanseze, aceste descoperiri aduc tot mai multă lumină asupra proceselor dinamice care sculptează universul nostru galactic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu