Fenomenul a apărut prima dată în 1988.
Cercetătorii de la MIT susţin că au descoperit un obiect misterios în spațiu, pe care l-au numit GPM J1839-10, şi care se comportă ca un pulsar, trimițând periodic explozii de energie radio. Nu se cunosc încă foarte mult despre straniul obiect. Mai mult, există speculaţii cum că ar putea fi o bornă extraterestră sau un punct de reper, ca un "semafor" în trafic sau un far pe mare, pentru presupusele nave spaţiale de origine necunoscută din spaţiu.
Curios este faptul că în timp ce pulsarii "obişnuiţi" clipesc cel puțin o dată pe minut, obiectul recent descoperit emite radiații luminoase la fiecare 22 de minute, relatează Nature.
GPM J1839-10 a fost descoperit în timpul unei căutări în planul galactic a obiectelor tranzitorii. Ce sunt obiectele tranzitorii? Un fel de supernove în care un eveniment major îi conferă unui obiect o amplificare de proporţii a luminozității. GPM J1839-10 a apărut ca element tranzitoriu de două ori în aceeași noapte de observație. Observațiile ulterioare au arătat că obiectul s-a repetat destul de regulat, cu o periodicitate de aproximativ 1.320 de secunde, echivalentul a aprox. 22 de minute. Există o fereastră de circa 400 de secunde centrată pe această periodicitate, iar o explozie poate apărea oriunde în cadrul ferestrei și va dura între 30 și 300 de secunde.
În timp ce este activă, intensitatea GPM J1839-10 poate varia, cu o mulțime de sub-burst-uri în cadrul semnalului principal, explică cei de la arstechnica.com. Ocazional, va trece și o fereastră fără nicio explozie. Să nu uităm că au fost detectate semnale în acest loc încă din 1988. Așadar, ceea ce produce acest semnal nu este cu adevărat un semnal tranzitoriu, în sensul că fenomenul care produce aceste explozii nu este un eveniment care se produce o singură dată.
Cercetătorii asociază GPM J1839-10 cu un pulsar, o stea neutronică magnetizată cu mişcări de rotaţie foarte rapide. Aceste obiecte eliberează energie radio la polii magnetici, poli care ar putea să nu fie aliniați cu axa lor de rotație. Aşadar, rotația stelei poate să situeze polii peste linia de vizibilitate a Pământului, creând percepția unui flash de unde radio de fiecare dată când unul dintre polii magnetici se aliniază cu Pământul.
Aceste explozii generează, de asemenea, fotoni energetici, iar cercetătorii au verificat locul unde se află GPM J1839-10 cu un telescop cu raze X și nu au văzut nimic. În plus, se crede că magnetarii se rotesc mai repede decât implică decalajul de 22 de minute, așa că probabil că și ei sunt de asemenea eliminați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu